17 °c

5G Mükemmeliyet Merkezi açılış töreni

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Günümüzde bilişim altyapısı, milli güvenlikle doğrudan ilgili bir konu haline gelmiştir. Artık bir ülkeyi, bilişim altyapısını devre dışı bırakarak, siber saldırılarla işgal etmek mümkün hale geldi. Hatta darbe girişimlerine ilk olarak teknolojiyi kullanarak başlıyorlar." dedi.Yıldırım, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent'te...

Güncel Haberi
5G Mükemmeliyet Merkezi açılış töreni
5G Mükemmeliyet Merkezi açılış töreni

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Günümüzde bilişim altyapısı, milli güvenlikle doğrudan ilgili bir konu haline gelmiştir. Artık bir ülkeyi, bilişim altyapısını devre dışı bırakarak, siber saldırılarla işgal etmek mümkün hale geldi. Hatta darbe girişimlerine ilk olarak teknolojiyi kullanarak başlıyorlar." dedi.

Yıldırım, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent'te düzenlenen 5G Mükemmeliyet Merkezi açılış töreninde, son 15 yılda Türkiye'de bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki gelişmeleri anlattı.

Yerli üretimin teşviki ve kullanılan teknolojiler bakımından çağı yakalama anlamında büyük mesafe alındığına dikkati çeken Yıldırım, iletişim alanına 30 milyar liralık yatırım yaptıklarını kaydetti. 2002'de 20 bin olan geniş bant abone sayısını bugün 60 milyon seviyesine ulaştırdıklarını anlatan Yıldırım, 88 bin kilometre olan fiber uzunluğun bugün 280 bin kilometreyi aştığını ifade etti.

Yurt dışı internet çıkış kapasitesinin 20 gigabitten 300 kat artırılarak 6 terabit seviyelerine yükseldiğini dile getiren Yıldırım, fiber abone sayısının 1,8 milyona, mobil abone sayısının da 28 milyondan 75 milyona ulaştığını söyledi.

Mobil iletişimi 3G'nin en az 10 katı hıza taşıyacak 4.5G uygulamasının 2016 Nisan'nda başladığını anımsatan Yıldırım, 4.5G hizmetinin abone sayısının 46 milyona ulaştığını kaydetti.

Başbakan Yıldırım, altyapının süratle teknolojiye uygun hale getirildiğini belirterek, "Ar-Ge harcamaları milli gelirin yüzde yarımından 1,6 seviyelerine çıkmış durumda. Fakat şu da bir gerçek ki bizim bu oranla, bu seviyeyle yetinmemiz söz konusu değil. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde yüzde 2,5-3 nispetine ulaşmamız lazım." diye konuştu.

- "Yeterli görmüyoruz"

Türkiye'de 15 yılda yerli kaynak bilimsel yayın sayısının 3 katına çıktığını, aynı zamanda tam zamanlı Ar-Ge personeli sayısının 29 binden 122 bine, tam zamanlı araştırmacı sayısının da 23 binden 95 bine yükseldiğini anlatan Yıldırım, "Bütün bunları yeterli görmüyoruz. Önemli gelişmeler olmakla beraber daha çok yapacağımız iş olduğunu biliyoruz. Türkiye gibi bir ülkede bu rakamların 200 binleri, 300 binleri bulması gerekiyor. İnşallah bunu da başaracağız, bunun için potansiyelimiz var, gerekli insan kaynak ve kapasitemiz var." değerlendirmesinde bulundu.

Teknoparkların sayısını 2'den 64'e çıkardıklarını belirten Yıldırım, buralarda 4 bin 500'e yakın firmanın 40 binin üzerinde nitelikli araştırmacı çalıştırdığını söyledi. Ülkedeki özel sektör Ar-Ge merkezlerin sayısının da 359'u bulduğunu ifade eden Yıldırım, "Bu rakamın özellikle yeni çıkan Ar-Ge reform paketinin hayata geçmesiyle birlikte çok daha hızlı bir şekilde artacağını söylemekten büyük memnuniyet duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım, 2016 yılında yerli patent başvuru sayısının bir önceki yıla göre yüzde 17 artarak 6 bin 445'e yükseldiğini, 2002 yılında sadece 414 olan yerli patent başvurusu sayısının 14 yılda 16 kat arttığını vurgulayarak, "Bu bir başarı ama yeterli değil. Bu 14 bin, 15 bin patent başvurusu büyük bir bilişim firmasının rakamlarını bile tutmuyor." dedi.

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı Sınai Mülkiyet Kanunu ile patent başvurularında artışların görüleceğini kaydetti.

- "Bilişim altyapısı milli güvenlikle doğrudan ilgili"

"Günümüzde bilişim altyapısı milli güvenlikle doğrudan ilgili bir konu haline gelmiştir." diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Artık bir ülkeyi, bilişim altyapısını devre dışı bırakarak, siber saldırılarla işgal etmek mümkün hale geldi. Hatta darbe girişimlerine ilk olarak teknolojiyi kullanarak başlıyorlar. Hatırlayın bu Arap Baharı denen, Tunus'tan başlayıp bütün bölgeyi saran o hareketlerin öncüsü, bilişim altyapısı kullanılarak başlatılması vuku bulmuştur. 15 Temmuz'da da durum farklı değildi, o gece darbeciler kendi aralarında iletişim kurmak için en ileri teknolojiyi seçerken milleti korkutmak, sindirmek için televizyon kanallarına ve iletişim ağlarına en önce saldırdılar. TRT'yi ele geçirip korsan bildiri okudular, Türksat'ı bombaladılar, bazı basın yayın kuruluşlarına baskın yaptılar. Maalesef bu saldırılarda Türksat'ta iki kahraman arkadaşımız şehit oldu. O karanlık gecede 248 yiğit vatan evladını şehit verdik, 2 bin 194 evladımız gazi oldu, yaralı kaldı, sakat kaldı."

Şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere de şifa dileyen Yıldırım, terörle mücadele eden tüm güvenlik güçlerine, Allah'tan güç ve kuvvet vermesini temenni etti.

- "Daima tedbirli olmalıyız"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın televizyon kanallarına görüntülü bağlanması ve kendilerinin yaptığı çağrılarla darbecilere karşı demokrasi için önemli bir adım atıldığına dikkat çeken Yıldırım, "Millet hiç düşünmeden sokağa indi, sokağı darbecilere dar etti. Bu olay bize gösterdi ki daima, silahlı ya da siber, saldırının şekli ne olursa olsun, tedbirli olmalıyız. En yeni ve en ileri teknolojiye mutlaka sahip olmalıyız. Sadece siber saldırılara karşı hazırlıklı olmak yetmez, aynı zamanda siber caydırıcılık gücümüzün de mutlaka yerinde olması lazım. Aksi halde hiç de tasvip etmeyeceğimiz olaylarla her an karşılaşabiliriz." şeklinde konuştu.

2015 yılında 4G ile zaman kaybetmemek için 5G'ye geçme kararı verdiklerini anımsatan Yıldırım, ara kademe olarak 4.5G ile işe başladıklarını ve şu anda da 5G'ye hazırlık çalışmalarını açılışı yapılan Mükemmeliyet Merkezi'nde başlattıklarını söyledi.

Yıldırım, 5. nesil telekomünikasyon hizmetlerine milli imkanlarla ulaşmak amacıyla kurulan merkezin güzel hizmetlere vesile olmasını temenni ederken merkezin açılışında emeği geçenlere teşekkür etti ve çalışma yapacaklara başarılar diledi.

Konuşmaların ardından Başbakan Yıldırım, beraberindekilerle 5G Mükemmeliyet Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Programa Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara Valisi Ercan Topaca, Türk Telekom Üst Yöneticisi Paul Doany, Argela Üst Yöneticisi Bülent Kaytaz ile diğer yetkililer katıldı.

(Bitti)

Sıradaki Haber