ADANA (AA) - Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün Ceyhan Belediye Başkanlığı yaptığı dönemle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, kendisi ve 14 kişi hakkında "edimin ifasına fesat karıştırma, rüşvet almak, vermek ve rüşvete aracılık yapmak" suçlarından açılan davanın duruşması görüldü.
Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tamamı tutuksuz sanıklardan Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü, Mehmet Şahin, Mehmet Boran, Mustafa Hakan Aslan, Ragip Bekaroğlu, Haluk Boran ve Hüseyin Güçüm ile avukatları katıldı. Diğer tutuksuz sanıklar ise duruşmaya gelmedi.
Duruşmada, Sözlü'nün Ceyhan Belediye Başkanlığı döneminde 6 milyon liralık parke döşeme işi kapsamında kamuyu zarara uğrattığı iddiaları kapsamında, parke taşı ihalesiyle ilgili ölçümleri yapan ve raporu hazırlayan tanıklar dinlendi.
Söz verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü, tanık beyanlarından parke taşlarına yönelik hazırlanan raporların içeriklerinin doğru olmadığının net olarak ortaya çıktığını savundu.
Sözlü'nün avukatı Bülent Hayri Acar da sunduğu bir delilin oy birliğiyle reddedilmesi üzerine reddi hakim talebinde bulunarak gerekli işlemlerin yapılmasını istedi.
- Savcı mütalaasını yineledi
Daha sonra iddia makamına mütalaası soruldu. Mahkeme savcısı, eski mütalaasını tekrarlayarak Sözlü'nün "edimin ifasına fesat karıştırma" suçundan 3 ila 7 yıl, "rüşvet almaktan" da 4 yıldan 12 yıla kadar olmak üzere 19 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Savcı, mahkemece verilmesi muhtemel ceza dikkate alınarak hükümle birlikte Sözlü'nün tutuklanmasını da talep etti.
Savcı, Sözlü dışındaki 6 sanığın daha 19 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebini iletti. Aralarında ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar'ın da bulunduğu 8 sanık hakkında da "edimin ifasına fesat karıştırma" suçundan 7 yıla kadar hapis cezası istendi.
- Sözlü davul zurna eşliğinde belediyeye döndü
Yeniden söz verilen Sözlü, dinlenen tanıkların beyanlarına rağmen iddia makamının mütalaasında ısrarcı olmasını anlam veremediğini vurguladı. Sözlü, "Bugün bu mahkemenin gerçekleştirilmesi formaliteden ibarettir. Mahkemeye saygısızlıktır, Türk hukukuna, Türk adaletine, insan haklarına saygısızlıktır." dedi.
Mahkeme heyeti, reddi hakim talebi konusunda karar verilmesi için dava dosyasının heyetin görüşüyle bir üst mahkeme olan Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.
Sözlü, adliye çıkışında davul zurna eşliğinde yürüyerek büyükşehir belediyesine gitti.
Adana Emniyet Müdürlüğüne 24 Kasım 2014'te postayla gönderilen ihbar mektubu üzerine başlatılan soruşturmanın ardından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Terör-Teknik ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosunca hazırlanan ve Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Sözlü ve ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar ile Ertuğrul Kütük, Ragip Bekaroğlu, Burak İnceoğlu, Mehmet Boran, Haluk Boran, Mehmet Şahin, Hüseyin Güçüm, Ahmet Sevimli, Şaban Acar, Mustafa Kaan Aslan, Kutfedi Kılınç, Hikmet Erol Akça ve Ömer Aydın'ın 7 yıldan 19 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü'nün Ceyhan Belediye Başkanlığı döneminde 6 milyon liralık parke döşeme işlemi için müteahhite işi bitirmeden hak edişin tamamının ödemesini yaptırarak kamu kurumunu 2 milyon 922 bin lira zarara uğrattığını, Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra da eksik kalan işleri ASKİ'ye yaptırdığı iddia edilmişti.