STRAZBURG (AA) - AB ile Kanada arasında imzalanan ticaret anlaşması Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylandı. Oylama öncesi milletvekilleri yaklaşık üç saat süren özel oturumda anlaşmayı tartıştı.
Strazburg’da toplanan AP Genel Kurulu’nda, AB ve Kanada arasında geçen yıl 31 Ekim’de imzalanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması’nın (CETA) AP üyeleri tarafından onaylanması yönünde oylama yapıldı. Oylama öncesi Avrupa Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmstrom’un de katıldığı oturumda milletvekilleri CETA hakkındaki görüşlerini dile getirdi.
Malmstrom, Kanada Ticaret Bakanı François-Philippe Champagne’ın tartışmaları Genel Kurul salonunda takip ettiğini belirterek, imzalanan anlaşmanın AB ve Kanada halkları için olumlu sonuçlarının olacağını savundu. Malmstrom, “Başta Fransa olmak üzere, anlaşmanın bazı ülkeleri olumsuz etkileyeceği konusunda endişeler var. Bu konuda ülkelere Avrupa Komisyonu Başkanı Sayın Juncker ile bir mektup yazarak endişeleri gidereceğiz” dedi.
Fransız aşırı sağının lideri Marine Le Pen, CETA’nın AB’yi mahvetmeye yönelik bir anlaşma olduğunu belirterek, “Anlaşmanın içeriği vatandaşlardan özenli bir şekilde saklandı. Açık bir şekilde tartışılmadı ve içeriği hakkında halkın bilgisi bulunmamaktadır. Milletvekilleri kameralar önünde anlaşmaya karşı olduğunu söylüyor fakat oy verme sırası geldiğinde onaylıyorlar.” dedi.
AP’nin Yunanlı üyesi Konstantinos Papadakis, anlaşmanın ABD’li uluslararası şirketlerin baskısı sonucu gündeme geldiğini ve bu şartlar altında imzalandığını savundu.
AP’deki en büyük siyasi grubu oluşturan Avrupa Halk Partisi (EPP), anlaşmanın lehinde oy kullanacaklarını açıklarken, ikinci büyük grup Sosyal Demokratlar, üyelerinin kullanacakları oy konusunda serbest olduğunu açıkladı.
Yeşiller, aşırı sağ ve aşırı sol gruplar anlaşmaya karşı yönde oy kullanacaklarını açıkladı.
Üç saate yakın müzakere sonrası oylamaya geçildi. 695 milletvekilinin katıldığı oylamada, 408 üye anlaşmanın onayı yönünde oy kullanırken, 254 üye karşı görüş bildirdi. Oylamada 33 üye ise çekimser kaldı.
AB ile Kanada arasında müzakereleri 7 yıl süren anlaşma hakkında AB Komisyonu Başkanı Juncker, “AB olarak yaptığımız en iyi ve ilerici anlaşma” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, anlaşmanın onaylanması sonrasında Strazburg’a gelerek AP üyelerine hitap edecek. Trudeau’nun yarın öğle saatlerinde Genel Kurula hitap etmesi bekleniyor.
- CETA karşıtı gösteriler
Oylama öncesi Strazburg’da ve AP önünde çok sayıda CETA karşıtı gösteri düzenlendi. “CETA’ya hayır” sloganıyla taşıdıkları pankart ve bandrollerle yürüyen göstericiler, şehir merkezinden AP binasına kadar yürüdü. Sabah saatlerinde çok sayıda milletvekilinin Genel Kurul salonuna girişinin engellendiği belirtildi. Engellemeler nedeniyle oturum yarım saat geç başladı.
AP binası önüne dev Truva Atı maketi yerleştiren göstericiler, milletvekillerinin anlaşmaya karşı yönde oy kullanmaları çağrısı yaptı.
Çevreci örgüt Greenpeace de AP binası yanındaki nehir üzerinde zodyaklar üzerinde protesto gösterisi düzenledi.