ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhuriyetten geri adım atmaya çalışanlar, karşılarında herkesten önce milletimizi ve milletimizle birlikte şahsımı bulur." dedi.
Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 36. Muhtarlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 1923 yılında cumhuriyete geçerek rejim tercihini yaptığını, artık milletin böyle bir meselesi bulunmadığını belirterek, "Şu anda ana muhalefetin başındaki zat ikide bir 'rejim mejim' deyip duruyor ya, Türkiye'nin böyle bir sorunu yok. Rejim olayı artık 1923'te atılan adımla yoluna devam ediyor." ifadesini kullandı.
Cumhuriyetten geri adım atmaya çalışanların karşısında herkesten önce milleti ve milletle birlikte kendisini bulacağını vurgulayan Erdoğan, yönetim sistemi arayışının hangi rejim olursa olsun, son 200 yıldır devam eden bir mesele olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyadaki devletlere bakıldığında monarşi ile parlamenter sistemin, cumhuriyet ile başkanlık sisteminin bir arada bulunabildiğine işaret etti.
İstanbul'un işgalinin ardından 11 Nisan 1920'de kapanan Meclis-i Mebusan'ın, 23 Nisan 1920'de Ankara'da "Büyük Millet Meclisi" adıyla bir bakıma yeniden açıldığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, üstelik aynı Meclisin 1923'te cumhuriyeti ilan ederek, ülkeyi yeni bir rejime geçirdiğini bildirdi.
Erdoğan, "İşin doğrusu hiçbir rejim ve hiçbir yönetim sistemi tek başına ülkeleri belirli bir kategoriye yerleştirmeye kafi değildir. Ülkemizde asırlardır süren yönetim sistemi arayışı ise dünyadaki yönelimlerin yanında milletimizi mutmain etmeyen bir durumun olduğuna işaret ediyor. Biz damdan düştük, damdan düştüğümüz için bu işi iyi biliriz ama damdan düşmeyenler bu işin farkında değil." açıklamasında bulundu.
- "Eksikliği cumhuriyette veya demokraside değil, yönetim sisteminde arıyoruz"
Cumhuriyet döneminin darbelerle, muhtıralarla, krizlerle dolu olmasının mevcut yönetim sisteminin mükemmeliyetinden kaynaklanmadığını vurgulayan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Dikkat ediniz burada eksikliği cumhuriyette veya demokraside değil yönetim sisteminde arıyoruz, aramak zorundayız çünkü doğrusu budur. Biliyorsunuz Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde geçtiğimiz haftalarda görüşülerek kabul edilen ve Cumhurbaşkanı olarak şahsımın onayına sunulan bir anayasa değişikliği var. Bu değişiklik paketi, asırlara sari yönetim sistemi arayışımızda yeni ve çok önemli bir reformun ifadesidir.
Türkiye, yetki ve sorumluluğun cumhurbaşkanında toplandığı yürütme, yasama ve yargı arasındaki sınırların daha açık ve net bir şekilde çizildiği yeni bir yönetim sistemine inşallah geçiyor. Meclis, anayasa değişikliğini görüşüp kabul ederek üzerine düşeni yapmıştır. Cumhurbaşkanı olarak ben de incelememi tamamladıktan sonra mesele milletimizin önüne gelecektir, sizin önünüze gelecektir. Artık söz de karar da milletindir, milletimizindir."
Erdoğan, milletten bu kararı kaçırmak isteyenlerin olduğuna işaret ederek, "Ya niye korkuyorsunuz? Bırakın millet versin kararı. 'Hadi biz bunu millete gönderelim, havale edelim' niye demediler? Milletten korkuyorlar da onun için ama halk galip geldi ve şimdi millete gidiyor ve millet de kararını verecektir." değerlendirmesinde bulundu.
- "Bunlarda insanilik yok"
Türkiye'de gündeme gelen her konuda aynı tavrı gösteren bir kesimin bulunduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunların memlekete ve millete faydalı olacak hiçbir teklif ve proje ortaya koymadıklarını belirtti.
Erdoğan, konuşmasına şöyle sürdürdü:
"Köprü yaparsın karşı çıkarlar, Marmaray'ı yaparsın karşı çıkarlar, hızlı tren yaparsın karşı çıkarlar, yeni yeni havalimanları yaparsın karşı çıkarlar, bombalarlar. Sakın şunu duymadık demeyin, Hakkari'de havan toplarıyla Hakkari Havalimanı'nı maalesef havan toplarıyla... Ve biz mecburen oraya uçuşları durdurduk, bunları yaşadık.
Bunlarda insanilik yok. Burada Hakkari'nin halkına, benim oradaki Kürt kardeşlerime... Hakkari'nin havalimanına in, orada köyüne git, oradan dünyanın değişik ülkelerine git. Bütün bu imkanları sana devlet geliyor veriyor. Burada benim vatandaşım yaşadığı için biz, Hakkari Havalimanı'nı, Iğdır'ı, Ağrı'yı, Kars'ı yaptık. Hiçbir ayrım gözetmedik. Niye? İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de ne varsa Güneydoğu'da da Doğu'da bu olacak dedik, bunun için bunları yaptık."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonraki süreçte yine bu kişilere seslenmek istediğini vurgulayarak, "Sizler bu ülkede hangi hayırlı iş yapılırsa yapılsın, bunun karşısına dikildiniz." dedi.
Bu kesimin, sadra şifa olacak, ülkeyi büyütecek hiçbir adımın yanında yer almayacaklarını belirten Erdoğan, tam tersine müzmin muhalifler gibi sürekli çarpıtmayla, yalanla, iftirayla meselelerin ters düz edilmeye çalışıldığını, son anayasa değişikliğinde de aynı taktiğin izlendiğini ifade etti.
Erdoğan, Türkiye'nin yaşadığı darbelerin, muhtıraların, krizlerin, sıkıntıların müsebbibi olan mevcut sistem göklere çıkartılarak sürekli cumhurbaşkanlığı hükümeti sisteminin karalandığını vurguladı.
Ülkenin tarihinin en büyük reformlarından olan bu anayasa değişikliğini engellemek için Meclis'te sergilenmedik çirkinliğin bırakılmadığını kaydeden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
"Tekme tokat her şeyi yaptılar. Şimdi aynı işi meydanlarda yapmaya çalışacakları anlaşılıyor. Halbuki milletimiz için bu yeni bir mesele değildir, geçmişi vardır. 2007 cumhurbaşkanlığı seçimi krizi sırasında sorunu aşmak için atılan adım ülkemizi işte bugünkü noktaya getirmiştir. Cumhurbaşkanının seçimini Meclis'ten alıp, doğrudan halka veren anayasa değişikliğinin 21 Ekim 2007 yılındaki halkoylamasında, halkımız ne kadar, hangi oranda oy verdi? Yüzde 69. Bu yüzde 69 bunları çıldırttı. Yüzde 69 'evet' oyuyla kabul edilmesiyle asırlık arayış yeni bir yola girmiştir. Bu sistemin ne anlama geldiğini, pek çok kimse ancak ilk uygulaması olan 10 Ağustos 2014 cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından anlayabilmiştir. Orada da yüzde 52 ile malum kardeşiniz cumhurbaşkanı oldu, siz yaptınız."
(Sürecek)