DİYARBAKIR (AA) - Anadolu Evet Platformu'nun kuruluş bildirgesi kamuoyu ile paylaşıldı.
Bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısında Anadolu Evet Platformu üyesi Ahmet Ay, bildirgeyi okudu.
Bildirgede, Türkiye'de yaşanan zorlu sürecin omuzlarına yüklediği sorumlulukla platformun oluşturulduğu belirtilerek, "Tarafımızı belli etmek suretiyle referandum sürecine müdahil olduğumuzu deklare etmek ve tarihsel sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere platform oluşturuldu. Toplumumuzdaki her birey gibi bizler de siyasi düşünce ve tercih hakkına sahibiz. Referans noktamız bu bireysel ve demokratik hakkımızdır. Hiç bir siyasi parti veya oluşumun güdümünde olmadığımızı, motivasyonunu milletten alan sivil bir oluşum olarak hareket ettiğimizi belirtmek isteriz." ifadelerine yer verildi.
- "Evet diyoruz"
15 Temmuz'da FETÖ ihanet çetesi tarafından yapılmak istenen tarihin en alçak darbe teşebbüsü ile siyasete ve milli iradeye son verilmek istendiği vurgulanan bildirgede, şunlar kaydedildi:
"Daha güçlü demokrasi, kalıcı toplumsal barış, büyük ekonomi, istikrarlı yürüyüş ve küresel aktör olma adına referanduma sunulacak anayasa değişiklik paketine Anadolu Evet Platformu olarak bizler 'Evet' diyoruz."
- "Halkta da bir teveccüh olduğunu görüyoruz"
Anadolu Evet Platformu Üyesi Alaatin Parlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyasi partilerden ve sivil toplum kuruluşlarından bağımsız olarak platformu kurduklarını belirtti.
Parlak, Türkiye'nin tarihinin en önemli süreçlerinden biriyle karşı karşıya bulunduğuna işaret ederek, "Bir sistem değişikliği söz konusu. Bu sistem değişikliği toplumun sosyal, siyasal ve kültürel anlamında ilerlemesi açısından çok ciddi katkılar sunacağı için Anadolu Evet Platformu'nu kurduk. Ev ev, köy köy gezip yeni anayasa sürecini halka anlatacağız. Toplumu asla kamplaştırmayacağız ve ötekileştirmeyeceğiz. Dilimiz çok yumuşak olacak. İnsanları ikna etmeye yönelik bir tavır geliştireceğiz. Bu 80 milyonun sıkıntısıdır. Bu anlamda halkta da bir teveccüh olduğunu görüyoruz. Çünkü bu değişiklik halkın bir anlamda sosyal, siyasal ve ekonomik refahını yükselteceğini düşünüyoruz." diye konuştu.
7 Haziran seçimlerinde Türkiye’de tek başına bir iktidar çıkmadığı için 1 Kasım’da tekrar seçime gidilmek zorunluluğu yaşandığını anımsatan Parlak, "Ekonomik anlamda sıkıntılar ve masraflar oldu. İnşallah bu sistemde halkın kendi iradesiyle sandığa gidip yetkiyi tek elde toplayacak sürece katkı sunacağını düşünüyoruz. Kürtlerin de bu bağlamda Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana yaşamış olduğu sıkıntılar geçmiş dönemde yapılan çalışmalar ile sıkıntılarının büyük bir kısmı atlatıldı. Bu sistem değişikliği ile ilgili bazı reformlar olabilir mi? önümüzdeki süreçte beraber göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.