ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen soruşturmada kumpas kurduğu iddiasına ilişkin açılan davada, firari sanıklar Fetullah Gülen ve Emrullah Uslu ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse ve muvazzaf subayların da bulunduğu 122 kişi yargılanıyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddiaları kapsamında 22 Temmuz 2014'te operasyon yapıldı.
Aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisinin tutuklandığı operasyon sonrası savcılık soruşturmayı genişletti.
Yeni deliller doğrultusunda Şubat 2015'te düzenlenen ikinci operasyonda, "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 polis gözaltına alındı.
Bu operasyonda FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile kamuoyunda "Emre Uslu" olarak bilinen Emrullah Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.
Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasının ''Selam Tevhid'' dosyası kapsamında yapıldığının tespit edilmesi üzerine, 5 Nisan 2015'te başlatılan üçüncü operasyonda, aralarında yarbay ve binbaşıların da bulunduğu 19 kişi tutuklandı.
Eski cumhuriyet savcısı ve avukat Gültekin Avcı'nın da tutuklandığı soruşturmada, eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
- İddianame hazırlandı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, şüphelilerin eylemlerine yönelik hazırlanan 10 bin 529 sayfalık iddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
İddianamede, aralarında firari sanıklar Gülen, Uslu ile eski emniyet müdürleri Atayün ve Köse ile muvazzaf subayların da bulunduğu 122 sanık yer aldı. İddianamede, 122 sanığın ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.
İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı bakanlar, MİT Müsteşarı, üst düzey siyasi parti temsilcileri, gazeteciler ve kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 968 kişi müşteki sıfatıyla yer aldı.
Gülen, Uslu, Atayün ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu 48 sanığın ayrıca "devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Gülen, Uslu ve Atayün'ün, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, özel hayatın gizliliğini ihlal etme, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, hukuka aykırı olarak kişiler verileri kaydetmek'' suçlarından ayrı ayrı 67,5 yıla kadar hapsi istendi.
İlk duruşması 1 Şubat 2016'da görülen davaya, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor.
- Hakim ve savcılar Yargıtay'da
FETÖ/PDY'nin "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik soruşturmanın yargı ayağını oluşturan ve binlerce kişi hakkında usulsüz dinleme kararı vermekle suçlanan 54 hakim ve savcı ise Yargıtay'da yargılanıyor.
"Selam Tevhid'de kumpas" iddianamesinde, AK Parti'den 177, CHP'den 53, MHP'den 103, BBP'den 23 kişi olmak üzere, siyasi parti mensubu ve yöneticisi 356 kişi ile aralarında yargı mensupları, üst düzey bürokrat, üst düzey askeri personel, emniyet personeli, MİT mensubu, ÖSYM çalışanı, TOKİ yöneticisi, TÜBİTAK proje çalışanı, gazeteci, iş adamı, öğretim üyelerinin bulunduğu bin 706 kişinin usulsüz dinlenildiği bilgisine yer verildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu 2012'de AK Parti İl Kongresi'ne katılmak amacıyla Antalya'yı ziyaret ettiği dönemde İl Başkanının açık kimlik bilgileri gizlenerek 26 günlüğüne teknik takibe alındığı ifade edilen iddianamede, sosyal medyada özel hayatlarına ilişkin görüntüleri yayınlanan dört MHP'linin, istifa etmeden önce yaptıkları telefon görüşmelerinin tespit edildiği de suçlamalar arasında yer aldı.
- Hard disklerde depolandı
Soruşturma bahanesiyle FETÖ/PDY silahlı terör örgütü tarafından hedef alınan kurumlar arasında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 61. Hükümeti'nin bulunduğu bildirilen iddianamede, o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, o dönem Dışişleri Bakanı olan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski Başbakan Yardımcıları Ali Babacan, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda bürokratın görüşmelerinin şüphelilerce dinlenilerek, kayıt altına alındığı ve hard disklerde depolandığı kaydedildi.
"Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas kurulduğu iddiasıyla 54 hakim ve savcı hakkında hazırlanan ve iddianame yerine geçen son soruşturma kararında, sanıkların "darbe girişimi", "casusluk" ve "silahlı terör örgütü kurma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları istendi.
Hakim ve savcıların yargılandıkları dava, Yargıtay'da sürüyor.