KOCAELİ (AA) - Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Aslan, pek çok hastalığın temeli olduğu düşünülen hücre ölümü üzerine yapılan çalışmaların gelişen teknolojiyle her geçen gün arttığını belirtti.
GTÜ, GTÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve Hücre Ölümü Araştırma Derneği (HÖAD) iş birliğiyle düzenlenen Sağlık Alanında Proje Yazımı ve Hücre Ölümü Araştırmalarında Yeni Teknikler Çalıştayı başladı.
GTÜ Elektronik Mühendisliği Amfisi'ndeki çalıştayda konuşan Prof. Dr. Aslan, pek çok hastalığın temeli olduğu düşünülen hücre ölümü üzerine yapılan çalışmaların gelişen teknolojinin de yardımıyla her geçen gün arttığını söyledi.
Çalışmalar neticesinde bu konu üzerindeki bilgi birikiminin de artmaya devam ettiğini vurgulayan Aslan, "Bugün başlayacak ve üç gün sürecek olan bu çalıştayda da bu bilgi birikimini oluşturacak temel seviye olan proje ve makale yazma eğitiminden başlanılacak. Ayrıca Nobel özel oturumundan, biyolojik saate ve biyoinformatiğe kadar geniş bir yelpazede düzenlenen oturumlar aracılığıyla çalıştaya katılan birbirinden değerli araştırmacıların bu bilgi birikimleri paylaşılacak. Bilginin paylaştıkça büyüyen bir güç olduğundan hareketle bu buluşmayı çok değerli buluyorum." ifadesini kullandı.
Aslan, Türkiye'de bulunan laboratuvar altyapıları ve araştırma imkanlarının geçmişle kıyaslandığında oldukça ilerlediğini, 10 sene öncesi ile bile karşılaştırıldığında çok büyük mesafeler katedildiğinin görüldüğünü vurguladı.
Dünyanın pek çok gelişmiş laboratuvarında mevcut olan cihaz ve imkanların artık Türkiye'de de bulunduğuna işaret eden Aslan, şunları söyledi:
"Ülkemizin devamlı gelişen imkanlarından ve mevcut imkanlarımızdan sınırsız olarak faydalanmak hepimizin görevidir. Gebze Teknik Üniversitesi olarak bölgemize ve ülkemize katma değer yaratan projeler yaratmak ve böyle projelere ortak olmak en büyük hedefimiz. Üniversitemizin araştırma kapasitesi ve imkanları da bu doğrultuda oldukça iddialı. Son iki sene içerisinde 20'ye yakın patentimiz oldu. Bölgemizdeki Anadolu Sağlık Merkezi, Darıca Farabi Devlet Hastanesi gibi pek çok sağlık kurumu ile özellikle moleküler biyoloji alanında devam eden projelerimiz var. Üniversitemizin bu alanlarda lisansüstü programları var. Son iki seneye baktığımızda üniversitemizdeki lisansüstü başvurularında yaklaşık 3 kat artış gözlüyoruz. Sadece lisans ve lisansüstü değil, doktora sonrası araştırma yapmak isteyen araştırmacılara da Gebze Teknik Üniversitesinin araştırma olanakları açıktır."
HÖAD Başkanı Prof. Dr. Semra Koçtürk de HÖAD'ın bir grup akademisyen tarafından 2010 yılında kurulduğunu belirtti.
Bu tarihten itibaren çok küçük bütçelerle üniversitelerin desteğiyle birçok etkinlik yaptıklarını aktaran Koçtürk, "Bu etkinlikleri şu amaçla yapıyoruz; bu alanda çalışmak geniş bir platform çünkü hücre ölümü deyince negatif bir anlam çıkabilir ama tedavi yaklaşımları, hastalıklara tedavi bulunmasının en temel yolunun bu olduğunu düşünüyoruz. Bu alandaki araştırmacı kitlesini artırmak, öğrencilere bilgi aktarmak ve çok değerli hocalarımızın bilgilerini, deneyimlerini paylaşmak amacıyla özveriyle çalışıyoruz." diye konuştu.
11 Şubat'ta sonra erecek çalıştayla hücre ölümü alanında çalışan bilim insanlarından oluşan eğiticilerin kendi deneyim ve bilgi birikimlerini diğer araştırmacılarla paylaşması ve bu alanda çalışan bilim insanları arasında ortak bir platform sağlanması amaçlanıyor.