ANKARA (AA) - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, 2,5 yıldır sürdürülen "Kadınlar için Daha Çok ve Daha İyi İşler Projesi" ile birçok faaliyet gerçekleştirildiğini belirterek, "Bizim gönlümüzde projenin en önemli faaliyeti kadınlar için insan hakları eğitimleri. Bunun sebeplerini üç kelimeyle özetlemek mümkün çünkü bu eğitimler bizlere dokunma, değiştirme ve güçlendirme şansı verdi. Kadınların hayatlarına dokunabildik." dedi.
ILO Türkiye Ofisinin yürüttüğü "Kadınlar için Daha Çok ve Daha İyi İşler: Türkiye'de İnsana Yakışır İş için Kadınların Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında, insan hakları eğitimi alan kadınlara bir otelde düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Törene, ILO Türkiye Ofisi Direktörü Özcan'ın yanı sıra İsveç'in Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund, bazı belediyelerin yetkilileri katıldı.
Büyükelçi Wahlund, törende yaptığı konuşmada, İsveç'in uzun yıllardır Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecine ve dünya genelinde de insan hakları çalışmalarına destek verdiğini söyledi.
İsveç'te, yaklaşık 2 yıl önce kurulan hükümetin feminist bir anlayışla oluşturulduğunu belirten Wahlund, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesini insan haklarının bir parçası olarak gördüklerini vurguladı.
Wahlund, "Türkiye'nin oldukça yüksek planları, iddiası olan bir ülke olduğunu görüyoruz. Bu çok güzel ancak dünya genelindeki deneyimlere baktığımızda hiçbir ülke üst gelir grubuna kadınları iş gücü piyasasına katmadan çıkamadı. Araştırmalara baktığınızda Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 30 civarında. Bu rakam, İsveç'te yüzde 70 civarında. Almanya'ya, Japonya'ya baktığınızda orada da yüksek rakamlar söz konusu. Aslında doğum oranları ile kadınların iş gücüne katılımlarının yüksek olması arasında bir zıtlık, tezatlık yok. İsveç, Avrupa'da doğum oranının en yüksek olduğu ülkelerden birisi." değerlendirmesinde bulundu.
- "Kadınların hayatlarına dokunabildik"
ILO Türkiye Ofisi Direktörü Özcan da, ILO'nun dünyada sosyal adaleti tesis etmek üzere kurulduğuna ve yaklaşık 100 yıldır çalışma hayatında kadın haklarının korunmasına yönelik çalışmalar yaptığına işaret etti.
"Kadınlar için Daha Çok ve Daha İyi İşler" projesinin 2,5 yıldır sürdürüldüğünü aktaran Özcan, proje kapsamında Türkiye'de ilk defa kadın istihdamı eylem planının kabul edildiğini ve farkındalık artırıcı pek çok faaliyet yürütüldüğünü kaydetti.
Özcan, "Bizim gönlümüzde projenin en önemli faaliyeti kadınlar için insan hakları eğitimleri. Bunun sebeplerini üç kelimeyle özetlemek mümkün çünkü bu eğitimler bizlere dokunma, değiştirme ve güçlendirme şansı verdi. Kadınların hayatlarına dokunabildik." dedi.
Projeyle kadınların hayatlarında küçük de olsa bir değişiklik yapabilme imkanını yakaladıklarını vurgulayan Özcan, iş ve emeğin kendileri için en yüce değerler arasında yer aldığını dile getirdi.
Özcan, 10 hafta süren eğitim programlarını başarı ile bitiren kadınlara teşekkür ederek, esas hedeflerinin kişilerin sosyal güvencesi olan, yeterli bir gelir imkanı sağlayan, insana yakışır işlerde istihdam edilmesi olduğunu kaydetti.
Kadınların çalışma hayatında daha çok düşük ücretli, kayıtdışı işlerde çalıştığını gördüklerini ifade eden Özcan, bu kesimin iş piyasasında kendisine daha iyi bir yer bulabilmesi için güçlenmelerinin önemli olduğunu, eğitimler ile de bunu sağlamayı hedeflediklerini anlattı.
Konuşmaların ardından eğitimlerini başarıyla tamamlayan kadınlara sertifikaları verildi.
- 800'ün üzerinde kadın eğitim aldı
ILO Türkiye Ofisi tarafından yürütülen proje kapsamında Ankara, Bursa ve İstanbul'daki 7 belediye ile yapılan iş birliği çerçevesinde 800'ün üzerinde kadına insan hakları eğitimi verildi.
İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansının (SİDA) finansmanı ile yürütülen ve Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneğince verilen eğitimlerde, kadınlar "Kadının insan hakları, medeni haklar, anayasal haklar, toplumsal cinsiyet eşitliği, iletişim, kadına yönelik şiddet" gibi konularda 10 haftalık eğitimler aldı.