ANKARA (AA) - Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Sohail Mahmood, Türkiye'nin Keşmir konusunda gösterdiği desteğin öneminin altını çizerek, "Keşmirliler ve Pakistan halkı, Türkiye hükümeti ve halkından her zaman almış oldukları destek ve dayanışma için derinden minnettardır." dedi.
Mahmood, Pakistan Büyükelçiliğinin Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nde (ESAM) düzenlediği "Keşmir Dayanışma Günü" programında yaptığı konuşmada, Keşmir sorunun tarihçesine değinerek, Keşmir'in günümüzde dünyanın en fazla "militarize edilmiş" bölgelerinden birisi olarak kaldığını belirtti.
Keşmir'in, Birleşmiş Milletler'in (BM) gündeminde olduğu halde çözülemeyen bir mesele olarak kaldığına dikkati çeken Mahmood, "Uluslararası topluluğun işgal altındaki Keşmir’de devam eden trajediyi durdurmak için derhal ve kararlı bir şekilde davranması zorunludur." ifadesini kullandı.
Mahmood, uluslararası toplumun, Keşmir meselesine, Keşmir halkının istekleri ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak adil, barışçıl ve kalıcı bir çözüm sağlamak için haklı olan rolünü oynayacağını ümit ettiğini belirterek, "Bu Güney Asya’da hem adalet hem de kalıcı barış ve istikrar için vazgeçilmezdir." diye konuştu.
Türkiye-Pakistan ilişkilerinin önemine değinen Mahmood, "Keşmirliler ve Pakistan halkı, Türkiye hükümeti ve halkından her zaman almış oldukları destek ve dayanışma için derinden minnettardır." dedi.
Mahmood, bu desteğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl kasım ayındaki Pakistan ziyaretiyle yeniden teyit edildiğinin altını çizdi, Türkiye'nin, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olarak aynı zamanda Keşmir’e "Gerçekleri Bulma Misyonu"nun gönderilmesi yolunu aradığını vurguladı.
Mahmood, 5 Şubat'ın Keşmir Dayanışma Günü olarak Pakistan'da ve Azad Keşmir'de resmen kutlandığını belirterek, bu günün dünya kamuoyuna Keşmir meselesini hatırlatmanın en barışçıl yolu olduğunu söyledi.
Eski Türkiye-Pakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise Keşmir meselesinin her zaman Türkiye'nin gündeminde olduğunu, Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını ve sadece Keşmir meselesinde değil dünyadaki bütün zulümlere sessiz kalmadığına dikkati çekti.
Programa, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile partinin eski genel başkanlarından Recai Kutan da katıldı. Programda ayrıca, Türkiye'de eğitim gören Keşmirli Aşfak Beşir'de ülkesi hakkında sunum yaptı.
- Keşmir sorunu
Dağlık bir bölge olan Keşmir'in kuzey ve batı kısımları Pakistan, orta kısımları Hindistan ve doğu kesimi Çin'in kontrolünde bulunuyor. Hindistan kontrolündeki kısım "Cammu Keşmir", Pakistan kontrolündeki kısım ise "Azad Keşmir" olarak adlandırılıyor. Çin'in 1960'ta idaresi altına giren bölgeye ise "Aksai Çin" deniliyor.
BM, 1948'de Keşmir'in Pakistan'a mı Hindistan'a mı bağlanacağına bölge halkının karar vereceğine hükmetmişti ancak bu karar uygulanamamıştı. Pakistan yönetimi 1948'deki BM kararına uyularak, Keşmir'in hangi ülkeye bağlanacağının referandumla belirlenmesini istiyor.
İngiltere'den 1947'de bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de üç kez savaşmıştı. Cammu Keşmir'deki şiddet olaylarında 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor.