ORDU (AA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk Kızılayının yılda 2 milyon ünite kan topladığını belirterek, bu rakamın 350 bin üniteden 2 milyona çıkarıldığını söyledi.
Bakan Akdağ, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ı ziyareti sırasında bir gazetecinin kan stoklarındaki son duruma ilişkin sorusu üzerine, bunun kısa süreli bir mesele olduğunu ve çözüldüğünü belirterek, "Şu anda onların kritik rezerv olarak düşündüğü sınırın üzerinde kan stokları var ama bunu devam ettirmek lazım. Hiçbir zaman bunu kritik seviyelere düşürmemek gerekiyor." dedi.
Türk Kızılayının daha önce yılda 300-350 bin ünite kan topladığını anımsatan Akdağ, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bu hususa verdiği önem ve destek sayesinde yeni mevzuat hazırladık, yeni sistemler kurduk ve Kızılayı güçlendirdik. Bir taraftan bu görevi Türk Kızılayına verdik ama bir taraftan Sağlık Bakanlığı olarak Kızılay ile yakın bir işbirliği halindeyiz. Onlara destek oluyoruz. Türk Kızılayı yılda 2 milyon ünite kan topluyor. Bu rakam 350 bin üniteden 2 milyon üniteye çıkarıldı." diye konuştu.
Akdağ eskiden ameliyata girecek ya da yaralısı olan kişilerin kan arama çabası içine girdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Şimdi öyle bir derdimiz yok. Allah'a şükürler olsun, bundan kurtulduk. Üniversite hastanelerimizin bir kısmı halen kendi kan bankalarını devam ettiriyorlar. Yine bir kısmı da bunu devam ettirmek arzu ediyorlar ama biz bu düşüncede değiliz. Türkiye'de artık sağlıklı bir şekilde kanı toplama, her türlü riskten arındırarak vatandaşa ulaştırma konusunda Kızılay ile oluşturduğumuz tek çatı sistemi bütün üniversite hastanelerimize dahil olmak üzere yaygınlaştırılacak. Bu kararı da vermiş durumdayız."
- "Türkiye, kandan üretilen ilaçlara 1,5 milyar lira ödüyor"
Kanın sıvı kısmı olarak bilinen plazmadan bazı ilaçların elde edildiğini belirten Akdağ, şu değerlendirmede bulundu:
"Biz bunlara yılda 1 milyar, 1,5 milyar lira ödüyoruz. Üstelik farklı ülkelerin insanlarının kanlarından elde edilen plazmayla yapılan ilaçları kullanmak zorunda kalıyoruz. Şimdi Türk Kızılayımız böylesine önemli sayıda kan topladığında onun plazmasını ayırma imkanı var. Yeni bir proje üzerinde uzun zamandır çalışıyoruz. Bu plazmalardan biz kan ürünlerimizi kendimiz Türkiye'de imal edeceğiz. Uzun süreli satın alma garantileri vererek, sosyal güvenlik kurumumuzla birlikte ortak çalışarak bu gerçekleştirilecek."
"Türk Kızılayı topladığı kanla vatandaşların acil ihtiyaçlarını görürken öbür taraftan o kandan elde edilen plazma da Türkiye'de bir katma değere dönüşüyor." diyen Bakan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Böylelikle yurt dışına gereksiz para ödememizin önüne geçmiş oluyoruz. Aynı zamanda daha güvenli plazmayla kan ürünlerimize sahip olmuş oluyoruz. Sözün kısası, sağlıklı bir insan yılda üç dört kere kan verebilir. Kendi sağlığı için de bu geçerlidir. Türkiye'de düzenli kan verebilecek 20 milyon kişi üçer kere kan verse bu, 60 milyon ünite yapar."
Vatandaşları kan bağışında bulunmaya davet eden Akdağ, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hem ihtiyacı olanlara kan temini hem ülkenin milli servetini korumak hem de sıhhat açısından yılda 3-4 kere kan verelim. Böylelikle sıhhatli kalmaya devam edelim. Kan vermek gerçekten insan sıhhati açısından çok olumlu bir davranış. Bütün vatandaşlarımızı Kızılayımıza koşmaya ve kan vermeye davet ediyorum. Şu anda acil bir ihtiyaç olduğu için değil, bu hususta bir stok sıkıntısı yok."