İSTANBUL (AA) - Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Deniz Kuvvetlerinin sadece çevre denizlerde değil, ülkesinin çıkar ve menfaatlerini dünyanın her köşesinde koruyacak bir güç olma hedefine adım adım ilerlediğini belirterek, "Bu yolda, denizin derinliklerinden deniz sathına, buradan da uzaya kadar olan hava sahasında bulunan muharip unsurları destekleyecek, zor zamanlarında yanında bulunacak gemilere de ihtiyaç duyuyoruz. Alemdar gemimiz de bu ihtiyaca cevap vermek üzere, başta denizaltılarımız olmak üzere, zor durumda olan gemilerimize hızır gibi yardıma koşacak, sınıfının en modern gemilerinden biri olacaktır." dedi.
Bostanoğlu, Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde düzenlenen denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar'ın (A-582) Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim törenindeki konuşmasında, bahriyeliler için bir geminin hizmete girişinin, usul gereği yapılan, ihtişamlı ve önemli bir törenden çok daha derin anlamlar taşıdığını belirtti.
Kendileri için geminin, bayrak ve flandra çekilip hizmete girdiği andan itibaren varlığıyla övündükleri, başarısıyla tarifsiz kıvanç duydukları evlatlarından birisi haline geldiğini vurgulayan Bostanoğlu, "Artık göz bebeğimiz gibi bakacağımız, ömrünün bütün sorumluluğunu üstleneceğimiz, bir kızımız daha dünyaya gelmiştir." diye konuştu.
Geçen yıl, askeri ve sivil tersanelerde birçok askeri geminin inşasına başlandığını, denize indirildiğini veya hizmete alındığını aktaran Bostanoğlu, törendekilere şöyle seslendi:
"Bugün burada, Ulu Önder, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Dış pazardan satın alınan gemiler ile donanma yapılmadığını siz de biliyorsunuz. Evvela, çekirdek bir donanma yapmakla yetinip, deniz sanayi ve ticaretimizi geliştirmeliyiz. Bundan sonra memleket sanayinden fışkıracak donanmayı yapmak da kolay olacaktır.' sözlerinde ifade ettiği hedefin vücut bulduğu, Alemdar denizaltı kurtarma gemisinin, hizmete giriş töreni için toplanmış bulunuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti gemisi 'TCG' unvanını alarak komutanına teslim edilecek olan denizaltı kurtarma gemisi Alemdar, Ulu Önder Atatürk'ün, 'mükemmel ve kadir bir Türk donanmasına sahip olma' hedefinin bir tezahürü olarak, geçmişinin bütün coşkulu mirasıyla karşınızda durmaktadır."
Bostanoğlu, geminin ismini aldığı tarihi Alemdar gemisine ilişkin ise şunları anlattı:
"5 şubat 1921 gecesi Anadolu'da devam eden mücadeleye katılmak için 8 kahraman denizci, gemi kurtarma bahanesiyle, İstanbul'dan yola çıkarak düşman zırhlıları arasından geçerek, Karadeniz'e açıldı. Ancak Zonguldak açıklarında Fransız gambotu tarafından durdurulan gemiye, bir yüzbaşı komutasında Fransız askerleri çıkarıldı ve Alemdar, İstanbul'a dönmeye zorlandı. Alemdar personeli, Ereğli açıklarında gemideki Fransız askerlerini esir alarak, ele geçirdikleri silahlarla gambotla çatıştı ve tekrar Zonguldak'a dönmeyi başardı. Bu çatışmalarda Kurtuluş Savaşı'nın ilk deniz şehidi Recep Kahya, geminin güvertesinde, dümen başında can verdi. Bu çatışmadan sonra, gemileri kurtarmak için inşa edilmiş olan Alemdar, vatanı kurtarma yolunda, Milli Mücadeleye destek sağlayan kritik gemilerden biri oldu. Rus limanlarından taşıdığı silah ve cephaneyle, cephelere yakın limanlara götürdüğü neferlerle, denizde çatıştığı pontus çeteleriyle, milli mücadele ruhunun denizdeki sembolü haline geldi."
- "Su altı arama kurtarma imkan ve kabiliyetimiz, 3 bin metreye çıkarılmış olacak"
Denizin, Türkiye Cumhuriyeti için vazgeçilmez olduğunu, tarih boyunca bütün büyük medeniyetlerin deniz üzerinden inşa edildiğini vurgulayan Bostanoğlu, "Deniz kuvvetlerimiz sadece çevre denizlerde değil, ülkesinin çıkar ve menfaatlerini dünyanın her köşesinde koruyacak bir güç olma hedefine adım adım ilerlemektedir. Bu yolda, denizin derinliklerinden deniz sathına, buradan da uzaya kadar olan hava sahasında bulunan muharip unsurları destekleyecek, zor zamanlarında yanında bulunacak gemilere de ihtiyaç duyuyoruz. Alemdar gemimiz de bu ihtiyaca cevap vermek üzere, başta denizaltılarımız olmak üzere, zor durumda olan gemilerimize hızır gibi yardıma koşacak, sınıfının en modern gemilerinden biri olacaktır." diye konuştu.
Denizaltıdan personel kurtarma, su altında arama kurtarma ve açık deniz yedeklemesi konularında en modern araç ve teçhizata sahip olmanın kaçınılmaz bir gereklilik olduğunun altını çizen Bostanoğlu, Alemdar'ın özelliklerine ilişkin şu bilgileri verdi:
"Alemdar'ın sahip olacağı kurtarma sistemleri ile denizaltı gemilerimizde meydana gelebilecek kaza ve arıza durumlarında, personel azami 72 saat içinde kurtarılabilecek, yara alan, kaza veya arıza yapan su üstü gemileri yedeklenebilecek, dalgıç, uzaktan kumandalı su altı aracı 'rov' ve atmosferik dalış elbisesi kabiliyetleri ile düşen uçak ve helikopterler dahil olmak üzere su altında arama kurtarma faaliyetleri icra edilebilecek. Gemi, NATO denizaltı kurtarma sistemi ve ABD denizaltı kurtarma sistemine uyumlu olacak, bu özellikleri ile uluslararası harekatta müşterek denizaltı kurtarma gemisi olarak da görev alabilecektir. Geçmiş dönemde, çevre denizlerimizde kurtarma limitlerimizin üzerinde olması nedeniyle su altından çıkaramadığımız ve diğer ülkelerden destek istediğimiz arama kurtarma faaliyetleri olmuştu. Bu eksikliği ortadan kaldırmak maksadıyla tedarik edilecek uzaktan kumandalı araç 'rov' sistemi ile halihazırda bin metre olan su altı arama kurtarma imkan ve kabiliyetimiz, 3 bin metreye çıkarılmış olacaktır."
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Deniz Kuvvetlerinin, milli savunma sanayinde özel sektör gemi inşa kapasitesinin gelişimini sağlamak amacıyla platform inşa projelerinin özel sektör tersanelerinde gerçekleştirilmesi yönünde azami gayret sarf ettiğini belirterek, halihazırda askeri tersanelerde sadece korvet, fırkateyn ve denizaltı inşalarına devam edildiğini sözlerine ekledi.