İSTANBUL (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, güçlenen ekonomi, yürütülen aktif ve çok boyutlu dış politika ile Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) sistemine yaptığı katkılarda da son yıllarda kayda değer artışlar görüldüğünü belirterek, "Diğer yandan bu yeni sorunların çözümüne gerçekçi katkılarda bulunmak için BM'nin esaslı bir reform ihtiyacı olduğu da bir gerçektir. Türkiye, bu reform talebinin en kuvvetli savunucusu olan ülkelerden biridir. Dünyada yaşanan karışıklıklar, göçle mücadele ve bölgesel anlaşmazlıkların sona erdirilmesinde BM'nin daha etkin rol alması için böyle bir reformun kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz." dedi.
Yıldırım, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'nde, iki günlük çalışma ziyareti için Türkiye'ye gelen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü.
Heyetlerarası çalışma yemeğinde Yıldırım ve Guterres'in yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, BM Türkiye Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcıları Sedat Önal ve Kaan Esener, Başbakan Dışişleri Başdanışmanı Kerim Uras, Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Dairesi Genel Müdürü Burak Özügergin ile BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Irena Vojackova Sollorano, BM Enformasyondan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephane Dujarric, BM Siyasi İşler Departmanından Kıdemli Siyasi Memur Katrin Hett ve BM Siyasi İşler Departmanından Siyasi Memur Mary Sack yer aldı.
Yıldırım ve Guterres, basına kapalı yapılan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Yıldırım, toplantıda konuşmasında, Guterres'i ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Görevi devraldıktan sonra, ilk ülke ziyaretlerinden biri olması bizim için önemli ve anlamlıdır. Bu hususun BM ile güçlü işbirliğimizin, Türkiye'nin bölgede yaşanan sorunlara çözüm konusunda aktif katılım sağlamasının bir tezahürü olarak görmekteyiz. Genel Sekreterle bugünkü görüşmemizde ülkemizle BM arasındaki yakın iş birliğimizi birçok yönüyle ele aldık." diye konuştu.
BM'nin kurulduğu günden bu yana uluslararası toplumun karşı karşıya olduğu sorunların değişiklik gösterdiğini ve boyut olarak farklı bir durumun tezahür ettiğini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:
"Bununla beraber uluslararası barış, istikrar ve refahın temini için mevcut olan en kapsayıcı platform hala BM olmaya devam etmektedir. Türkiye'nin de kurucusu olduğu BM ile ilişkilere ülke olarak önem veriyoruz. Güçlenen ekonomimiz, yürüttüğümüz aktif ve çok boyutlu dış politika ile ülkemizin BM sistemine yaptığı katkılarda da son yıllarda kayda değer artışlar görülmektedir. Diğer yandan bu yeni sorunların çözümüne gerçekçi katkılarda bulunmak için BM'nin esaslı bir reform ihtiyacı olduğu da bir gerçektir. Türkiye, bu reform talebinin en kuvvetli savunucusu olan ülkelerden biridir. Dünyada yaşanan karışıklıklar, göçle mücadele ve bölgesel anlaşmazlıkların sona erdirilmesinde BM'nin daha etkin rol alması için böyle bir reformun kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz."
- "Türkiye'nin ortaya koyduğu çabaların bugün sonuçlarını görüyor olmaktan mutluluk duyuyoruz"
Başbakan Binali Yıldırım, çok boyutlu krizlerin, bölgesel anlaşmazlıkların had safhaya ulaştığı bir dönemin yaşandığına işaret ederek, Türkiye'nin dış politikasının önemli özelliklerinden birini, "dostlukları artırmak, düşmanlıkları azaltmak" şeklinde sıraladı.
Bu çalışmalara en yakından başladıklarını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesi konusunda Türkiye'nin ortaya koyduğu çabaların bugün sonuçlarını görüyor olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Ayrıca yıllardan beri anlaşmazlığımız devam eden ülkelerle sorunlarımız çözdük ve ilişkilerimizi her bakımdan geliştirdik ve geliştirmeye gayret ediyoruz. Türkiye, birçok konuda BM'nin barış ve kardeşlik çabalarına katkı sağlamaktadır. Eş başkanlığını yürüttüğümüz Arabuluculuk Dostlar Grubu, Medeniyetler İttifakı gibi inisiyatiflerde Türkiye, etkin olarak yer almakta, uluslararası insani zirve toplantısını gerçekleştirmekte ve gelişmiş ülkelerle az gelişmiş ülkelerdeki bağların güçlendirilmesine çok büyük katkı sağlamaktadır. İstanbul'un, temsil edilen BM kuruluşlarının tek çatı altında toplanıp bir merkeze dönüştürülmesi konusunu da Türkiye olarak önemsiyoruz ve bu konuda düşüncelerimizi Sayın Genel Sekreterle paylaşma fırsatı bulduk. Ayrıca Suriye ve Irak'taki yaşanan gelişmeleri, DEAŞ'la mücadele konusunu, PKK, YPG ve PYD gibi terör örgütlerinin bölgedeki faaliyetlerini, ülkemizin bu konudaki hassasiyetlerini Sayın Genel Sekreterle paylaşma fırsatı bulduk ve bölgede kalıcı istikrarın sağlanması için yapılması gereken işler, atılması gereken adımlar konusunda da görüşlerimizi ifade etme fırsatı bulduk."
(Sürecek)