17 °c

Gazzeli besicilerin korkulu rüyası: Şap hastalığı

GAZZE (AA) - HANİ EŞ-ŞAİR - Gazze Şeridi'nde besiciler, hayvanları arasında hızla yayılan ve onların telef olmasına neden olan "şap hastalığı" sebebiyle zor günler geçiriyor.Halk arasında tabak hastalığı olarak bilinen, bütün çift tırnaklı hayvan türlerinde görülebilen bulaşıcı şap hastalığı Gazzeli besicilerin korkulu rüyası haline geldi.İsrail ablukası nedeniyle dünyayla...

Kültür-Sanat Haberi
Gazzeli besicilerin korkulu rüyası: Şap hastalığı
Gazzeli besicilerin korkulu rüyası: Şap hastalığı

GAZZE (AA) - HANİ EŞ-ŞAİR - Gazze Şeridi'nde besiciler, hayvanları arasında hızla yayılan ve onların telef olmasına neden olan "şap hastalığı" sebebiyle zor günler geçiriyor.

Halk arasında tabak hastalığı olarak bilinen, bütün çift tırnaklı hayvan türlerinde görülebilen bulaşıcı şap hastalığı Gazzeli besicilerin korkulu rüyası haline geldi.

İsrail ablukası nedeniyle dünyayla bağlantısı kısıtlı olan Gazze Şeridi'nde, hayvanlara özel aşının bölgeye girişinde yaşanan gecikmeler, hastalığın hızla yayılması ve ölümlerin artmasına sebep oluyor.

AA muhabirine konuşan Gazzeli besici Velid Abidin, yaklaşık 30 hayvanını kaybettiğini belirterek, "Hayvanlarımız, şap hastalığına yakalandı. Biz ise aşı bulunmaması ve bölgeye girişinin gecikmesi sebebiyle müdahale edemedik." dedi.

Besici Abidin, hastalıkla mücadelede geleneksel yönteme başvurduğunu söyleyerek, "Hastalıklı hayvanları, diğer hayvanlardan ayırıyorum. Bu şekilde hastalığın diğer hayvanlara bulaşmasını önlemeye çalışıyorum. Bundan başka bir şey elimden gelmiyor." diye konuştu.

Hayvanların telef olmasını engellemek için aynı zamanda geleneksel ilaçlar da temin etmeye çalıştığını ancak başarısız kaldığını belirten Abidin, hastalığın tamamen yayılması ve tüm hayvanlarını kaybetmekten korktuğunu dile getirdi.

Tarım Bakanlığı Veteriner Hizmetleri Müdür Yardımcısı Hasan Azzam ise şu ana kadar hastalığın yayılma oranına dair kesin bir tespit yapılamadığına dikkati çekerek, kendilerinin de şap hastalığı sebebiyle telef olan hayvan sayısının artmasından endişe duyduklarını aktardı.

Gazze'deki Filistin Tarım Bakanlığı, geçen hafta yaptığı açıklamada büyükbaş hayvanlara yapılan aşıların bölgeye girişinin geciktiğini, bunun da hastalığın yayılmasına yol açtığı yönünde açıklamada bulunmuştu.

Sıradaki Haber