17 °c

İrfan Medeniyetinde Bir Zirve: ''Hoca Ahmet Yesevi"

EDİRNE (AA) - İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, "Hoca Ahmet Yesevi'yi kalıcı kılan ve kadim bir gelenek oluşturmasındaki sebep, 8 asır önce söylediklerinin 8 asır sonraya ulaşmasıdır" dedi.Çetinkaya, Edirne Valiliğince Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen "İrfan Medeniyetinde Bir Zirve: Hoca Ahmet Yesevi" panelinde...

Kültür-Sanat Haberi
İrfan Medeniyetinde Bir Zirve: ''Hoca Ahmet Yesevi
İrfan Medeniyetinde Bir Zirve: ''Hoca Ahmet Yesevi"

EDİRNE (AA) - İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, "Hoca Ahmet Yesevi'yi kalıcı kılan ve kadim bir gelenek oluşturmasındaki sebep, 8 asır önce söylediklerinin 8 asır sonraya ulaşmasıdır" dedi.

Çetinkaya, Edirne Valiliğince Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen "İrfan Medeniyetinde Bir Zirve: Hoca Ahmet Yesevi" panelinde yaptığı konuşmada, Hoca Ahmet Yesevi'nin yaklaşık 8 asırlık eserlerinin Divan-ı Hikmet adı altında günümüze kadar ulaştığını söyledi.

Hoca Ahmet Yesevi'nin gönül ve irfan medeniyetinin piri olduğunu belirten Çetinkaya, "Türkistan piri, bizim ruh ve gönül dünyamızı inşa ve ihya eden kurucu mütefekkirlerimizden, mutasavvıflarımızdan birisi. Hoca Ahmet Yesevi'yi kalıcı kılan ve kadim bir gelenek oluşturmasındaki sebep, 8 asır önce söylediklerinin 8 asır sonraya ulaşmasıdır" diye konuştu.

-Yesevilik geleneği dünyaya yayıldı

Anadolu'da mayalanan Yesevilik geleneğinin dünyaya yayıldığını ifade eden Çetinkaya, şunları dile getirdi:

"Bu irfan mayası, beraberinde kendi çağdaşları olan Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Mevlana hatta Abdülkadir Geylani'yi, Anadolu coğrafyasının önderlerini ve gönül insanlarını etkilemiştir. Metinlerine baktığımız zaman ortak noktalarda buluşuyorlar. Anadolu'yu ocak yapan bu gönül insanlarımız, Yesevi geleneğinin bıraktığı o derin kültür ve medeniyetin izlerini, işaretlerini kendi sözleri ve metinlerinde geçirmişlerdir."

Çetinkaya, Hoca Ahmet Yesevi'nin eserlerinde insanı inşa etmeyi ön plana çıkardığını belirtti.

İnsanın inşasından sonra toplumun inşa edildiğini dile getiren Çetinkaya, "Hoca Ahmet Yesevi'nin devlet geleneği sabırdır. Divan-ı Hikmet'te rıza, fedakarlık, edep, haya, kanaat, adalet, samimiyet, ihlas, vefa ve sadakat gibi günümüzde anlamlarını yitiren ifadeler de vardır." sözlerine yer verdi.

Panelde, Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Doç. Dr. İlyas Topsakal, Dr. Metin Eriş de bir konuşma yaptı.

Panele, Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm ve öğrenciler katıldı.

Sıradaki Haber