17 °c

İzmir'de Roman bandosu kuruluyor

İZMİR (AA) - İzmir'de Roman Bandosu'nun kurulması amacıyla Avrupa Birliği'nin hibe desteğiyle Buca Belediyesi tarafından yürütülen "Yerel olanakların etkinleştirilmesi yolu ile Roman Bandosu Kurulması Projesi" çerçevesinde müzisyen seçmeleri başladı.Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezinde, 5'i kadın 20 kişiden oluşacak ve Türkiye'nin ilk Roman bandosu olacak ekipte yer...

Kültür-Sanat Haberi
İzmir'de Roman bandosu kuruluyor
İzmir'de Roman bandosu kuruluyor

İZMİR (AA) - İzmir'de Roman Bandosu'nun kurulması amacıyla Avrupa Birliği'nin hibe desteğiyle Buca Belediyesi tarafından yürütülen "Yerel olanakların etkinleştirilmesi yolu ile Roman Bandosu Kurulması Projesi" çerçevesinde müzisyen seçmeleri başladı.

Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezinde, 5'i kadın 20 kişiden oluşacak ve Türkiye'nin ilk Roman bandosu olacak ekipte yer almak için Roman müzisyenler juri karşısında yeteneklerini sergiledi.

Roman bandosu için seçmelere katılan Yaşar Dingör, AA muhabirine yaptığı açıklamada istihdam konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Müzisyenler genelde haftanın üç günü sigortasız olarak çalışırlar. Bu şekilde bandoya alınırsak, başarılı olursak, sigortamız olacak, belirli güzel bir maaşımız ve güzel bir eğitimimiz olacak. Müzik sonu olmayan bir yer, hocalarımız sayesinde onu da öğreneceğiz." dedi.

Müziğe ilkokul 5. sınıfta flüt çalarken ilgi duymaya başladığını söyleyen Dingör, toplumdaki bazı önyargılardan duyduğu rahatsızlığı "Romanlar olmasa eğlence olmaz.' diyorlar. Romanlar her dakika oyun oynamaz ki. Bakıyorum canlı yayınlarda, yarışma programlarında romanlar uykudan kalktığı gibi oynar gibi gözüküyor. Hayır, mesela ben Romanım ama oynamayı bilmiyorum." sözleriyle ifade etti.

Seçici kurulda yer alan ve kurslarda eğitmen olarak görev alacak İzmir Büyükşehir Belediyesi Bando Şefi Aydın Öztürk ise proje sayesinde romanlarla çalışmaktan mutlu olduğunu belirtti.

Seçmelere gelenlerin çok istekli ve başarılı olduğunu kaydeden Öztürk, "Ritim ve ezgi duyguları çok güzel. Alaturka müzik yapsalar da batı müziğine biraz uzak oldukları için şu an için zorlanıyorlar ancak eğitim verildiğinde batı müziğinde de alaturkada olduğu kadar başarılı olacaklarına inanıyorum. Zaman içinde vereceğimiz eğitimlerle, hem alaturka müziği hem de batı müziğini notayla icra etmeyi öğrenecekler. Eğitimler sayesinde bu işi her yerde kaliteli bir şekilde yapabilecekler." ifadelerini kullandı.

Proje Koordinatörü Canan Öztürk ise projenin başarıya ulaşması için gereken bütün parçaları bir araya getirerek uzman eğitmenlerle çalıştıklarını, projeden sonra Roman vatandaşların Buca Belediyesi'nde istihdam edilmesi konusunda bir çalışma yaptıklarını bildirdi.

Roman bandosuna seçilecek 20 müzisyen 6 ay sürecek eğitimlerinin ardından 6 ay sürecek etkinliklerde sahne alacak.


Sıradaki Haber