17 °c

"Uyuyan Güzel" 20 yıl aradan sonra uyandı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 20 yıl aradan sonra sahnelenecek "Uyuyan Güzel" balesinin hazırlıklarını tamamladı. Koreograf Victor Marius Alphonse Petipa'nın tasarladığı, Pyotr İlyiç Çaykovski'nin yazdığı, müzikle balenin bütün farklı kavramlarının, karakterlerin ve güçlüklerle dolu bale adımlarının en doğal biçimde kaynaşmasına imkan verdiği "Uyuyan...

Kültür-Sanat Haberi
Uyuyan Güzel 20 yıl aradan sonra uyandı
"Uyuyan Güzel" 20 yıl aradan sonra uyandı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 20 yıl aradan sonra sahnelenecek "Uyuyan Güzel" balesinin hazırlıklarını tamamladı.

Koreograf Victor Marius Alphonse Petipa'nın tasarladığı, Pyotr İlyiç Çaykovski'nin yazdığı, müzikle balenin bütün farklı kavramlarının, karakterlerin ve güçlüklerle dolu bale adımlarının en doğal biçimde kaynaşmasına imkan verdiği "Uyuyan Güzel", İstanbul Devlet Opera ve Balesinin bale bölümü sanatçıları tarafından 20 yıl aradan sonra tekrar sahneye taşınıyor.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Bale Bölümü Başkoreografı Ayşem Sunal Savaşkurt'un, çıkış noktası olarak Petipa'ya sadık kalarak Rudolf Nureyev'den etkilenerek sahneye taşıdığı eserin genel provası, Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi'nde gerçekleştirildi.

Teknik ve estetik açıdan bale repertuvarının en önemli eserlerinden biri kabul edilen "Uyuyan Güzel", bu akşam prömiyeriyle seyircinin karşısına çıkacak.

Eserin orkestra şefliğini Roberto Gıanola, dekor tasarımını Adnan Öngün, kostüm tasarımını Çimen Somuncuoğlu, ışık tasarımını Önder Arık üstlenirken, "Prenses Aurora"yı Deniz Kılınç, Gizem Tuncay, Melike Koper, Julia Hartmann ve Zuhal Karaca dönüşümlü dans edecek.

"Prens Florimund"u Melih Mertel, Erhan Güzel, Olcay Tunçeli, Batur Büklü ve Çağatay Özmen, "Carabosse"u İlke Kodal, Nuri Arkan, Egemen Kement ve Ebru Cansız, "Leylak Perisi"ni Melike Koper, Julia Hartmann ve Zeynep Serpen dönüşümlü canlandıracak.

"Uyuyan Güzel" balesi, bu akşamki prömiyerin ardından 14 Şubat Salı 20.00, 16 Şubat Perşembe 20.00, 18 Şubat Cumartesi 16.00, 28 Şubat Salı 20.00, 2 Mart Perşembe 20.00, 4 Mart Cumartesi 16.00, 23 Mart Perşembe 20.00, 25 Mart Cumartesi 16.00'da Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi'nde sahnelenecek.

- "Uyuyan Güzel"in ortaya çıkışı

Yüzyıllık uykuya dalan güzel bir prensesin öyküsünü anlatan klasik bir Avrupa masalı olan "Uyuyan Güzel" aslen 1697'de Fransız Charles Perrault ve 1812'de Alman masal üstatları Grimm Kardeşler tarafından yazıya geçirildi. Masal daha önce de Basile tarafından "Ay, Güneş ve Talia" adıyla İtalya'da yayımlandı.

Çaykovski, St. Petersburg'daki Çarlık Tiyatrosu Mariinski'nin müdürü İvan Vsevolozhski'den 25 Mayıs 1888'de bir mektup aldı. Mektupta, Vsevolozhski, Charles Perrault'un "La Belle au Bois Dormant" adlı peri masalları üzerine bir bale yazmasını öneriyordu. Bunun üzerine Çaykovski, Vsevolozhski'den bir senaryo hazırlamasını istedi. 3 Eylül'de eline geçen metni bir solukta okuyan Çaykovski, aynı gün hem Vsevolozhski'ye hem de kardeşi Modest'e birer mektup yazdı ve "Bu metin tam bana göre, bestelemek için bundan daha iyisini isteyemem." diyerek beğenisini bildirdi.

Bestecinin çalışmaya başlaması için gerekli detaylı oyun planını, balenin koreografisini yapacak Petipa, metnin yazarı Vsevolozhski ile iyice geliştirip Çaykovski'nin de görüşünü aldıktan sonra hazırlayıp gönderdi. Petipa, henüz yazılmamış bir müzik üzerine "Uyuyan Güzel" balesini tasarladı. Daha önceden eserin kişilerini belirlemiş, tempoyu, ritmi ve hatta hangi çalgıların kullanılacağını bile düşündü. Çaykovski ile bir araya geldiklerinde, ona, nerede ne yapması gerektiğini büyük bir titizlikle tek tek anlattı.

Klasik bale repertuvarının önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen, konservatuvarlarda üzerine incelemeler yazılan "Uyuyan Güzel", ilk kez 1890 yılında St. Petersburg'da sahnelendi ancak asıl şöhretine 20. yüzyılda kavuştu.

Sıradaki Haber