TBMM (AA) - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "720 bin civarında taşeron işçisinin kamuya aktarılmasını konuşuyoruz. Kesin olarak bu yerine getirilecektir. Ancak bunun teknik düzenlemeleri için ciddi çalışmalar yapılıyor. Genel sistemi bozmayacak şekilde mevcut şu anda sisteme entegrasyonunu en sancısız şekilde yapılmasını sağlayacak çalışma yapılıyor." dedi.
Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, TBMM Genel Kurulunda bakanlıkları ve bağlı kuruluşların 2017 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladılar.
Canikli, "Bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyosuyla ilgili, gelişen olaylar çerçevesinde değerlendirmeler yapılıyor mu ve tedbirler alınıyor mu?" şeklindeki soruyu yanıtlarken, bu çalışmaların sürekli yapıldığını, riskler üzerinde çalışılarak gerekli önlemlerin alındığını söyledi.
THY'nin uçak alım ihalesini dövizle yapmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Canikli, dünyada uçak satan firmaların belli olduğunu, bunların da satışı dövizle yaptığını belirterek, THY'nin uygulamasında bir aykırılık bulunmadığını dile getirdi.
Canikli, kamuda çalışan taşeron işçilere yönelik düzenlemeyle ilgili soruları yanıtlarken şu değerlendirmelerde bulundu:
"720 bin civarında taşeron işçisinin kamuya aktarılmasını konuşuyoruz. Kesin olarak bu yerine getirilecektir. Bundan yana hiçbir kuşku söz konusu değil. Ancak bunun teknik düzenlemeleri için ciddi çalışmalar yapılıyor. Yani orada genel sistemi bozmayacak şekilde mevcut şu anda sisteme entegrasyonunu en sancısız şekilde yapılmasını sağlayacak çalışma yapılıyor. Sona gelindi. İnşallah en kısa süre içerisinde verilen söz harfiyen yerine getirilecektir."
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da "PTT,'nin milli bir kuruluş olduğu ve hesabında neden döviz bulundurduğu" yönündeki soruyu yanıtlarken, PTT'nin son yıllarda yaptığı işlemlerin çok yükseldiğine dikkati çekti.
Arslan, "Yurt dışından döviz geliyor, kişi eğer karşılığında Türk lirası almak istiyorsa döviz PTT'nin hesabında kalıyor. Veya bir kişi gelip Türk lirası yatırıp 'Bunu dövize çevirin, başka yere gönderin' derse PTT yine bunu yapıyor. PTT'nin günlük hesaplarında bu işlemleri yapabilmek için, cari işlemleri için dolar ve avro tutmak şeklindedir. Onun dışında bir hesabı yoktur, cari işlemleri yapmak amaçlıdır bu paralar." değerlendirmesinde bulundu.
-"İkinci ihaleyi de Niğde Bor'da yapacağız"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da bir soru üzerine Niğde Bor'da güneş enerjisi potansiyelinin hayata geçirilmesine yönelik çalışma olduğunu söyledi.
Albayrak, "Bununla ilgili olarak Türkiye'deki ilkini Konya Karapınar'da başlattık, ilk çeyrek içerisinde bu tamamlandıktan sonra, ikinci ihaleyi 2017'nin ikinci yarıyılında inşallah yapacağız. Niğde Bor da bunlardan bir tanesi. Tüm Türkiye haritası içerisinde en verimli, yani üç altyapı kriteri içerisinde en verimli hangi il çıkarsa ki Niğde Bor kapasitesi itibarıyla çok ciddi, inşallah, ikinci ihaleyi de Niğde Bor'da yapacağız."
Albayrak, sorular üzerine taşkömürünün yerli, milli enerji konusu noktasında çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin zaten kısıtlı linyit, düşük kalorili kömür kaynakları içerisinde taşkömürünün çok daha fazla ve yoğun bir şekilde kullanılması bizim en önemli önceliklerimizden bir tanesi. Bu çerçevede, Zonguldak'ın dönüşümünde çok önemli bir yere sahip. Tabii, burada, on yıllardır süregelen, maalesef, farklı paydaşların uyguladığı yanlış stratejilerin ortaya koyduğu olumsuz bir resim var; inşallah, tüm paydaşlarla 2017 içerisinde bunu tamamlayıp, güzel, pozitif bir dönüşümü hayata geçireceğiz ve Zonguldak'ın taş kömüründen daha güvenli, daha fazla istihdamı da öncelikleyerek ve üretim kapasitesinin daha da artırıldığı bir modelle hayata geçireceğiz."
-"Pazar çeşitlenmesi konusunda çalışma içerisindeyiz"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise sorular üzerine 2017 yılında tahsis edilecek açıktan atama kontenjanının henüz açıklanmadığını bu nedenle personel alımıyla ilgili net bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtti.
Çelik, bir soru üzerine, tarımsal borçların bir yıl ertelendiğini de hatırlattı.
Tarımsal ürünlerin ihracatında yaşanan sorunlarla ilgili olarak Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu.
"İhracatla ilgili sorun yaşandığı... Bu doğrudur, etrafımız ateş çemberi. Irak, Suriye ve Rusya'yla yaşadığımız krizlerden dolayı bazı sıkıntılar yaşandı. Bu çerçevede destekler önemlidir. Bu destekleri sürdüreceğiz ama Tarım İş Forumu çerçevesinde Ukrayna'yla, Gürcistan'la, İran'la ve Çin de başta olmak üzere diğer ülkelerle şu anda pazar çeşitlenmesi konusunda yoğun bir çalışma içerisinde olduğumuzu belirtmek istiyorum."
- Yoklama talebi tartışması
Bakanların soruları yanıtlamasının ardından Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bütçeler üzerinde oylamaya geçti.
HDP Grubu, oylamalar öncesinde yoklama talebinde bulundu.
HDP'nin her oylama öncesi yoklama talep etmesi üzerine, ilk birkaç yoklama talebini yerine getiren ve salonda toplantı yeter sayısı bulunduğu tespitini yapan Hamzaçebi, daha önce alınan karar gereği kısa süreli yoklama taleplerini karşılamanın başkanvekilinin kararına bırakıldığını hatırlattı. Hamzaçebi, salonda toplantı yeter sayısının bulunduğunu, bundan sonra yoklama taleplerini karşılamayacağını söyledi.
Hamzaçebi'nin bu kararı, AK Parti milletvekillerince alkışlarla karşılandı.
HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel söz alarak yoklama taleplerinin karşılanmamasına itiraz etti.
Ancak Hamzaçebi, bütçe görüşmelerinin gerçekleştirilmesine ilişkin İçtüzük kurallarının yanı sıra teamül ve mutabakatların da bulunduğunu hatırlatarak, tutumunu değiştirmeyeceğini vurguladı.
Çağlar'ın itirazlarını sürdürmesi üzerine Hamzaçebi, yoklama talebini bir hakkın suistimali olarak değerlendirdiğini ve gerçekleştirmeyeceğini söyledi.
Hamzaçebi'nin bu sözleri üzerine HDP milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak bir süre tepki gösterdiler, ardından da toplu olarak Genel Kurul salonundan ayrıldılar.
Daha sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun 2017 yılı bütçeleri oylanarak kabul edildi.
Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi birleşimi saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.