YOZGAT (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, "Bu model hastalıklı bir model, kokuşmuş İngiliz modelidir. Bu modelden bir an evvel kurtulmamız lazım." dedi.
Kuzu, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Yozgat Şubesi tarafından Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" konulu konferansa katıldı.
Konferans sonrası gazetecilere açıklama yapan Kuzu, AK Parti olarak Başkanlık modeliyle alakalı çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Türkiye bakımından bu modelin kaçınılmaz olduğunu her zaman söylediklerini ifade eden Kuzu, şöyle konuştu:
"Tabii bugünkü model sıkıntılı bir model. Bu modelin özellikle AK Parti öncesi uygulamaları ortada. Her siyasi partinin belirli bir ömrü oluyor ve parti küçüldüğü zaman bakıyorsunuz ki bir anda bitiyor. Türkiye'nin şu son 60-70 yılına bakın. Menderes gelmiş biriktirmiş, bir koalisyon gelmiş bitirmiş. Demirel gelmiş biriktirmiş, bir koalisyon gelmiş bitirmiş. Özal gelmiş toplamış, bir koalisyon gelmiş tüketmiş. Recep Tayyip Erdoğan geldi, biriktirdi ve halen birikimleri devam ediyor. Haziranda Türkiye eski Türkiye'ye dönmek üzereyken Allah'tan millet sahip çıktı. Bu model hastalıklı bir model. Bu kokuşmuş İngiliz modelidir. Bu modelden bir an evvel kurtulmamız lazım."
AK Parti olarak yeni anayasayı yazdıklarını belirten Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir komisyon kuruldu önce. Muhalefetten CHP kanadı komisyonu terk edince masa dağıldı. Daha önce çalışıldı ondan da sonuç alınmadı. Anlaşılan o ki muhalefet partileri ile bir araya gelinerek bu iş olmuyor. Kendi işimizi kendimiz görelim dedik ve şu anda metin üzerinde çalışıyoruz. Artık Haziran ayı içerisinde mi olur, tam süresini bilemiyorum, bu metni vatandaşa, halka açacağız, tartışmaya açacağız. Her kesim bunun üzerinde fikir beyan edecek. Biz o metni Anayasa Komisyonu'ndan geçirdikten sonra genel kurula getireceğiz. Bakalım muhalefet ne diyecek bakacağız. Bizim şu anda sayı sorunumuz var. 316 vekilimiz var ve 14 eksiğimiz var. Bu 14 eksiği nereden tamamlayacaksın, ancak muhalefet oy verirse tamamlayacaksın başka türlü bir yöntemi yok. Artık vermezse de bunları milletimize şikayet edeceğiz. Diyeceğiz ki, 'Biz getirdik metni, bunlar yanaşmıyorlar.' Elbette ki biz onların görüşlerini almak gibi bir tablo ortaya çıkabilir ama o havanın önceden oluşması lazım, destek havasının oluşması lazım. Biz vatandaşımızın referandumda evet vereceğine eminiz. Kabul ederler bu metni, biz öyle düşünüyoruz. Başkanlık sistemine bakış aşağı yukarı yüzde 54 ile 57 arasında. Bu güzel bir şey. Benim bu modele kırk yıl emeğim var. O yıllarda destek yüzde 7-8 civarındaydı. Şimdi hayli bir yol alınmış. Ben inanıyorum ki bir referanduma gidilse Anayasa için, o referandumdan yüzde 60'lık bir oyla bu Anayasa geçer diye düşünüyorum."
Yazdıkları yeni Anayasa metninin referanduma gitmesinde hukuki bir destek referandumun yapılabileceğini kaydeden Kuzu, siyasi partilerden birisi destek verirse sonbaharda referandum yapılabileceğini, böyle bir destek gelmezse o zaman ne yapılacağına ise ona o gün bakacaklarını belirtti.
- "Bu model kan değiştiren, gençlere imkan sağlayan bir model"
Başkanlık isteğiyle ilgili itirazların klasik bir itiraz olduğuna değinen Kuzu, şunları kaydetti:
"Daha önce Özal için denildi, Demirel için denildi, şimdi Tayyip Bey için aynı şeyi söylüyorlar. Halbuki gelen model 4+4 eşittir 8 gibi, 5+5 eşittir 10 yıl gibi bir model süresi. Bu model kan değiştiren, gençlere imkan sağlayan bir model. Yani bu modeli kendileri için isteyecekler diye bir şey yok. Cumhurbaşkanımız alacağını almış. Sonuç olarak gelebileceği en üst yere gelmiş. Bundan öbür tarafı yok. Dolayısıyla bu özellikle sol kesimin uydurduğu bir gerekçe. Bunu kabullenmiyoruz, böyle bir şey olamaz. Özal ve Demirel köşke çıktıklarında yetkilerinin olmadığını görerek bunu istediler ama Tayyip Bey Başbakan iken de bunu çok dillendirdi ve istedi. Biz programımızı o zaman da yazdık. Uzun yıllar bunun üzerinde düşündük. AK Parti'nin en güçlü olduğu zamanda şunu söyleyebiliyoruz. O dönemlerde Anavatan Partisi olsun, Doğru Yol Partisi olsun zayıf dönemlerindeydi ve bu modeli savunuyorlardı. Ondan dolayı da sonuç alamadılar. Belki bizim biraz daha şansımız var."