17 °c

Balıkesir Belediyesi’nde adrese teslim ihale iddiası

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nce açılan yol yapım ve onarım ihalesi için, kanunun zorunlu tuttuğu en avantajlı fiyat yerine tek bir firmayı işaret edercesine teknik şartlar konuldu.

Politika Haberi
Balıkesir Belediyesi’nde adrese teslim ihale iddiası
Balıkesir Belediyesi’nde adrese teslim ihale iddiası

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, şimdi de adrese teslim ihale iddiaları ve şikayetlerle gündeme geldi.

TV100’de yer alan habere göre, Yücel Yılmaz’ın başkan olduğu Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, yol yapım ve onarım ihalesi açtı. İhaleye konulan şartlar tek bir firmayı işaret etti. Belediyenin Yol Yapım ve Onarım Dairesi Başkanlığı, mahalle yollarının yapım, bakım, onarımı ile sanat yapılarının inşası için ihale açtı.

Şartname Kamu İhale Kanunu'na aykırı hazırlandı, aranan koşullar tek bir firmayı işaret etti.

26 Ağustos'ta gerçekleştirilecek ihale ortaya atılan iddialar nedeniyle şikâyet konusu oldu.

İhale ilanı ve idari şartnamede sıcak kaplama asfalt üretim tesisinin yerine ilişkin koşulla, işin verileceği firmanın neredeyse kapı numarasına kadar adresi tarif edildi.

İlanın 5'inci, Şartnamenin ise 35'inci maddesinde şöyle denildi:

"Sıcak kaplama asfalt üretim tesisi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Üçpınar Taş Ocağı'na maksimum 30 kilometre uzaklıkta kurulu olmalı.

Asfalt emülsiyonu üretim tesisi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Karamanköy Asfalt Plentine maksimum 30 kilometre uzaklıkta kurulu olmalı."

Bu maddenin konulma amacının ihaleyi önceden belirlenen firmanın kazanmasının sağlanması olduğu iddia ediliyor.

Yücel Yılmaz'ın yönettiği Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı ihalede, tek başına bu şart yeterli görülmemiş olacak ki, katılabilecek firmalarda kanuna aykırı şekilde başka şartlar da arandı.

Kamu İhale Kanunu'nda işin, işletme ve bakım maliyeti ile maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi unsurlar da dikkate alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklifi sunacak firmaya verilmesi düzenleniyor.

Kanun fiyat teklifi ile fiyat dışı unsurlar arasında da bir dengeyi gözetmeyi zorunlu tutuyor.

Ancak Balıkesir Büyükşehir Belediyesi hazırladığı ihale şartnamesinde kanundaki bu hükümlere de uymadı.

İhaleye katılma onayı alacak firmaların fiyat teklifinin 30, kalite ve teknik değer niteliğinin 30, makine, teçhizat ve ekipmanın nitelği ve niceliğinin ise 40 üzerinden puanlanacağı idari şartnamede düzenlendi. En avantajlı fiyat dışı unsurların puanı ise 70 olarak ayarlandı.

Yücel Yılmaz'ın başkanı olduğu Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, işi alacak firmayı, en avantajlı fiyat üzerinden değil, fiyat dışı unsurlar üzerinden belirleyeceğini şartnameye koydu, kanunu hiçe saydı.

Bu durum da tartışmaları beraberinde getirdi. İhalen neden en avantajlı firmaya verilmiyor. Yoksa ihaleyi alacak firma önceden belirlendiği için başka firmaların düşük teklif vermesinin önüne mi geçiliyor. Neden ekipmanlara ihale sonrası sahip olunacak maddesi konuldu.

İhale ilanının 5'inci ve 35'inci maddelerinde 'Aşağıdaki tabloda belirtilen makine, teçhizat ve ekipmanların, ihale ilan tarihinden sonraki bir tarihte ihaleye giren aday veya istekliye ait olduğu belgelenecektir' ibaresi yer aldı.

Yani bir firmanın ihaleye katılabilmesi için şart koşulan makine, teçhizat ve ekipmanlara, ihale ilanından sonraki bir tarihte sahip olması koşulu arandı.

Yüklenilecek işin yapımında ihtiyaç duyulacak araç ve ekipmanlara ihalenin ilan tarihinden önce sahip olan firmaların bu maddeyle de önü kesilmiş oldu.

Adrese teslim yapılacağı iddia edilen ihaleyle ilgili şikayet yağdı. İhaleye katılmak isteyen ancak Kamu İlan Kanunu'na aykırı şartnameyle engellenen firmalar da bu duruma tepki gösterdi ve bu düzenlemelerin düzeltilmesi istendi

Sıradaki Haber