MHP lideri Devlet Bahçeli: Bugünkü görüşmemiz olumlu geçmiştir. İnşallah çok kısa bir süre içinde TBMM’ye bir metin sunulacaktır. Meclis’e sunulmuş olacak metin Meclis’in değerlendrirmesi sonucunda hayırlı sonuçlar vereceğine inanıyorum.
Başbakan Binali Yıldırım: Anayasa’da sınırlı bir değişiklik yapılması konusu bir süredir gündemdedir. Bu konuda MHP ile birlikte yürüttüğümü müzakereler belirli bir olgunluğa erişti. Son gözden geçirmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta inşallah AK Parti olarak anayasa değişikliği teklifimizi TBMM’ye sunmuş olacağız. Ondan sonraki iş meclisimizin iradesidir. Meclisimizden 330’u aşan bir kabulle geçmesi gerekiyor ki referandum süreci başlasın. O da milletimizin vereceği bir karardır.
2007 cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası ortaya çıkan mevcut durumun yasayla düzenlenmesi ve istikrar ve güveni sağlayacak şekilde, siyasi istikrar için çok yerinde bir karar olacaktır. Milletimize hayırlı uğurlu olur diye umuyorum.
Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği devam edecek
Yıldırım: Bu değişiklikte cumhurbaşkanının eğer seçilirse partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut anayasada partisiyle ilişiği kesilir yazıyor. Yapılan bu. AK Parti kendi anayasa değişikliği olarak bu teklifi sunacak. Şüphesiz sunacağımız bu teklif MHP’nin de üzerinde mutabık kaldığı ve üzerinde anlaştığı bir teklif olacak. Şüphesiz şekil, usul, yazım olarak bazı konuların gözden geçirilme gereği var. Bu bizim ortak görüşümüz. Bu bir iki gün içinde arkadaşlarımız bunları sayın genel başkanın ve bizim bakış açımızı dikkate alarak tamamlamış olacak.
Çok açık bir şey söylüyorum. Yeni getirilecek değişiklikte cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişkisi devam edecek.
Seçim kanununun anayasada yeri yok. Açıklandığı zaman vatandaşlarımız bütün ayrıntılarını bilecek. Biz siyasi partileriz, gizli saklı bir şey olmaz. Her şey milletimizin gözü önünde olmaktadır. İstikrarın ve güçlü siyasi iktidarın devamı için pürüzlerin ve anlaşmazlıkların kaldırılmasını hedef alıyoruz.
Yaz başında referandum olabilir
Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra 60 gün içinde referandum öngörülüyor. Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra, bütün her şey yolunda giderse yazın başında böyle bir durum olabilir.
Seçim diye bir şey gündemde yok
Seçim diye bir şey gündemde yok. Vatandaş artık işine gücüne bakacak. Sürekli seçimle vatandaşın ne vaktini ne parasını israf etmemek lazım.