ADDİS ABABA (AA) - Olağanüstü halin (OHAL) sürdüğü Etiyopya'da hükümet kabinede değişikliğe gitti.
Başbakan Hailemariam Desalegn, parlamentoda yaptığı konuşmada yeni kabinede yer alan isimleri açıkladı.
Desalegn, ülkedeki demokrasiyi daha güçlü kılmak için yeni bir ekibe ihtiyaç duyulduğunu ve kabine değişikliğinin daha önce söz verilen derin reformun bir parçası olduğunu dile getirdi.
Kabinede Savunma, Endüstri ve Çalışma bakanlıklarında değişim yaşanmazken, Dışişleri, Eğitim, Sağlık ve Ticaret gibi önemli bakanlıklarda değişiklik yapıldı.
Yeni kabinede Dışişleri Bakanlığına Workneh Gebeyehu, Ticaret Bakanlığına Bekele Gulado, Eğitim Bakanlığına Shiferaw Tekelemariam, Sağlık Bakanlığına Yifru Berhane, Bilim ve Teknoloji Bakanlığına Getahun Mekuria, Ulaştıma Bakanlığına Ahmed Shide, Kültür ve Turizm Bakanlığına Hirut Woldemariam ve Ekonomi Bakanlığına Abraham Tekeste getirildi.
Hükümet sözcülüğü görevi ise Getachew Reda'dan alınarak, Negeri Lencho'ya verildi.
OHAL sonrasında oluşturulan yeni kabinede çok sayıda ismin araştırmacı ve akademisyen olması ise dikkati çekti.
Ülkeyi 1991'den beri yöneten Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi Koalisyonu (EPRDF), Tigray Halkı Kurtuluş Cephesi, Amhara Milli Demokratik Hareketi, Oromo Halklarının Demokratik Teşkilatı ve Güney Etiyopya Halkları Demokratik Hareketinin bir araya gelmesiyle kurulmuştu.
EPRDF son olarak yarıştığı 2015 seçimlerinde, meclisteki 547 sandalyeden 546'sını kazanmayı başarmıştı.
- 2 bin kişi serbest bırakıldı
Öte yandan, Savunma Bakanı Siraj Fegessa, hafta sonu yaptığı açıklamada, OHAL süresince yaklaşık 2 bin kişinin gözaltına alındığını ve güvenlik güçlerince sorgulandıktan sonra serbest bırakıldığını bildirdi. Bakan Fegessa, şu anda gözaltında tutulan kişi sayısına ilişkin ise bilgi vermedi.
Etiyopya hükümeti, ülkede artan şiddet olayları ve protestolar üzerine 8 Ekim'de ülke genelinde OHAL ilan ederek, yaşanan olaylardan dış güçleri sorumlu tutmuş, Mısır ve Eritre'yi suçlamıştı.
OHAL kapsamında muhalif yayın organlarının izlenmesine yasak getirilmiş, izinsiz gösterilerin doğrudan tutuklanma sebebi sayılacağı belirtilmişti. Ayrıca başkent Addis Ababa'daki diplomatlara şehir dışına çıkma yasağı konmuştu.