BURSA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Ortadoğu'da, yanı başımızdaki ülkelerde sadece insanlar ölmüyor, öldürülmüyor. Aynı zamanda insanlık ölüyor ve insanlık öldürülüyor. Bu çerçeveden baktığımız zaman, bu olup bitenlere karşı bir merhamet ülkesi olarak, insana değer veren bir ülke olarak sesini yükselten tek ülkenin Türkiye olduğunu görüyorsunuz." dedi.
Bakan Çelik, Yıldırım Belediyesi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen tekerlekli sandalye dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, insanın çok ama insanlığın kıt olduğu, bir damla petrolün bir damla kandan daha kıymetli görüldüğü bir dönemin yaşandığını söyledi.
Dünyada sefaletle sefahatin, varlıkla yokluğun iç içe olduğunu belirten Çelik, "Diğer taraftan Cenabıallah'ın emri çok açık. Diyor ki 'Ben insanı varlıkların en şereflisi olarak yarattım. Yaratılanların en şereflisi insandır.' Demiyor ki 'Kolu olanı en şerefli yarattım', 'Gözü olanı en şerefli yarattım', 'Engeli olmayanı en şerefli yarattım' demiyor, Allah. Onun için bu gece vesilesiyle diyorum ki kolun olmaması, gözün olmaması, kulağın duymaması engel değildir. Engel olan şey vicdanların paslı olmasıdır." diye konuştu.
- "Birileri teröristlere gösterdiği ilgiyi mülteci çocuklarına göstermiyor"
Bakan Çelik, dünyadaki gelişmelere dikkati çekerek, "Ortadoğu'da, yanı başımızdaki ülkelerde sadece insanlar ölmüyor, öldürülmüyor. Aynı zamanda insanlık ölüyor ve insanlık öldürülüyor. Bu çerçeveden baktığımız zaman, bu olup bitenlere karşı bir merhamet ülkesi olarak, insana değer veren bir ülke olarak sesini yükselten tek ülkenin Türkiye olduğunu görüyorsunuz. Birileri teröristlere gösterdiği ilgiyi ne yazık ki mülteci çocuklarına göstermiyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engelli kardeşlerimize hiç olmazsa yılda bir gün de olsa bu ilgiyi göstermiyor ama çok şükür bakınız Valiliğimiz, Kaymakamlığımız ve devletin bütün yetkilileri olarak biliniz ki biz sizin yanınızdayız ve yanınızda olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Çelik, Hükümetin engellilerin sosyal konumunu güçlendirmek için çok önemli adımlar attığını vurguladı. Engelliler Kanunu'nu çıkarttıklarını anımsatan Çelik, şunları söyledi:
"Bu kanunu çıkarttık. Arkasından Anayasa'da değişiklik yaparak engelli kardeşlerimize pozitif ayrımcılık sağlayacak düzenlemeler yaptık. Evde bakım uygulaması getirdik. Binlerce kardeşimiz bu imkandan yararlanıyor ve devlet olarak engel tanımaz bir noktaya taşıma konusunda elimizden gelen desteği veriyoruz. Kardeşlerimize ücretsiz seyahat imkanını sunma gayreti içerisinde olduk. Engelli çocuğu olan anneye erken emekli olma imkanlarını getirdik. En önemlisi de kamuda 5 bin 700 engelli kardeşimiz memur olarak çalışırken, çok şükür 10-12 yıl içerisinde bu rakam 50 bine geldi, 49 binin üzerinde kardeşimiz şu anda kamuda memur olarak çalışıyor. Yine gerek özel sektörde gerek kamuda işçi olarak 99 bin kardeşimiz istihdam edilmekte, çalışmalarını sürdürmektedir."
Çelik, Türkiye'de engelsiz bakışın yaygınlaşması gerektiğini dile getirerek, engelin ne olduğunu anlamakta zorlananların daha sağlıklı bir bakışa kavuşmalarını temenni ettiğini söyledi.