17 °c

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

NEW YORK (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türk halkının 15 Temmuz'daki darbe girişiminde demokrasisine, 16 Temmuz'da ise ekonomisine sahip çıktığını söyledi.Resmi temaslarda bulunmak üzere ABD'nin New York eyaletine gelen Tüfenkci, Brooklyn'de bir restoranda ABD'deki Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Türk-Amerikan Yönlendirme Komitesi (TASC)...

Politika Haberi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

NEW YORK (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türk halkının 15 Temmuz'daki darbe girişiminde demokrasisine, 16 Temmuz'da ise ekonomisine sahip çıktığını söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere ABD'nin New York eyaletine gelen Tüfenkci, Brooklyn'de bir restoranda ABD'deki Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Türk-Amerikan Yönlendirme Komitesi (TASC) üyeleriyle buluştu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine değinen Tüfenkci, "15 Temmuz darbe girişiminde Türk halkı demokrasisine, 16 Temmuz'da da ekonomisine sahip çıktı." dedi.

Tüfenkci, darbe girişiminin yaşandığı gece sabaha kadar sokaklarda nöbet tutan insanların, ertesi sabah dükkan ve fabrikalarını açtığına dikkati çekerek, ülkede üretimin devam ettiğini anlattı.

Darbe girişiminin ardından Türk milletinin bir ay süresince 11 milyar doları kendi tasarruflarından piyasaya verdiğini vurgulayan Tüfenkci, böylece 15 Temmuz'un etkilerinin ekonomik anlamda silindiğini, Merkez Bankasının aldığı önlemlere dahi başvurmaya gerek duyulmadığını, ithalat ve ihracatın da eski seviyelerin üzerine çıktığını kaydetti.

- "TTIP'in içinde olmak istiyoruz"

ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması'na da değinen Tüfenkci, terörizme karşı gümrük ve ticaret ortaklığının karşılıklı tanınması konusunda ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson ile fikir birliğine varıldığını aktararak, teknik anlamda çalışmaların planlandığı bilgisini paylaştı.

TTIP'in imzalanması ve Türkiye'nin gümrük birliği noktasında söz konusu anlaşmanın dışında kalması durumunda Amerikan mallarının ülkeye gümrüksüz gireceği ancak buna mukabil Türkiye'nin ihraç mallarının gümrükle karşılaşacağına dikkati çeken Tüfenkci, "Biz TTIP'in içinde olmak, masada olmak istiyoruz, bunu ısrarla vurguluyoruz." ifadesini kullandı.

Gümrük ve ticaret ortaklığının terörizme karşı karşılıklı tanınmasının, yetkilendirilmiş bazı şirketlere gümrükler noktasında avantaj sağlayacağını bildiren Tüfenkci, karşılıklı tanımanın gerçekleşmesi durumunda bazı Türk firmalarının gümrük işlemlerinde avantaj sağlayarak ABD'ye mallarını getireceğini aktardı.

- ABD'deki Türk temsilcilere çağrı

Darbe girişimi sırasında Türk milletinin dünyaya sivil direnişi gösterdiğini vurgulayan Tüfenkci, "Dünyanın hiçbir yerinde de böyle bir hareket görüleceğini zannetmiyorum. Onun için Türk milleti necip bir millet." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa ve ABD'de bazı insanların darbe teşebbüsünü anlamamaya çalıştığını belirten Tüfenkci, milletiyle bütünleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokaklara inen Türk halkının 15 Temmuz'da oynanan oyunu bozduğunu ifade etti. Tüfenkci, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk halkıyla, Türk milletinin de Cumhurbaşkanı ile bütünleştiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin 14 yıl öncesinden çok daha ileri noktalara taşındığını dile getiren Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Sizlerin burada göstermiş olduğunuz çalışma, gayret ve ve birlik, Türkiye-ABD arasındaki dostluğun yeşermesi, ilişkilerde düzgün bilgilendirme ve adım atılması noktalarında ve ülke çıkarlarının korunması anlamında Türkiye için çok önemli. Maalesef başka coğrafyalarda da hainlerin uzantıları yok değil. Ben inanıyorum ki sizler buralarda ve bulunduğunuz her ortamda doğruyu ve gerçeği anlatmak adına gayret gösteriyorsunuz. Sizlerin buradaki katkılarınız, milletin ve devletin yanındaki duruşunuz, Türkiye'yi buralarda anlatma noktasında ciddi görevler ifa etmiş olacak. Özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız mutlaka o ülkenin siyasetinde yer almaya çalışsınlar. O siyasetin içerisinde var isek o siyaseti etkileyebiliriz. Bizler bunda geri kalmayalım. Biz geri kaldığımızda bir başka grup bunu doldurmuş oluyor. Buralardaki siyasete de etki etmemiz gerekiyor."

- TASC yöneticilerinin mesajları

TASC Yönetim Kurulu Üyesi Murat Güzel de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TASC'ın amacını, "Diğer kuruluşların yerini almak değil, ortak meselelerde hep birlikte, süratle ve etkin bir şekilde harekete geçmek kabiliyetini artırmayı hedefliyor." diyerek tanımladığını hatırlattı.

Komite Yönetim Kurulu Üyesi ve İletişim Koordinatörü Mustafa Tuncer, TASC'ın ilk kez Eylül 2014'te yaklaşık 10 dernek başkanının bir araya gelerek ABD'de yerleşik bulunan Türk toplumunun, özellikle milli meselelerde ortak sesi olmak adına istişari toplantılarına başladığını belirtti.

Tuncer, Şubat 2015'te Türkiye'nin New York Başkonsolosluğunda 97 Türk dernek temsilcisinin katılımcısıyla ilk büyük istişari toplantısını gerçekleştiren TASC'ın, ABD'de Türk diasporası adına ortak meselelerde güçlü bir ses çıkartmama eksikliğinden ve bu eksikliğin nasıl giderilmesi gerektiğinden yola çıktığını kaydetti.

TASC'ın kıstasının milli bir duruşa ve yeni Türkiye'nin vizyonuna sahiplenmek olduğunu bildiren Tuncer, "Pergelin sabit ucunun Anadolu olduğunu unutmadan hareket eden herkese kapımız açık." diye konuştu.

Komite Yönetim Kurulu Üyesi Halil Mutlu ise TASC'ın tüm Türk toplumunu kucaklayan ve organize olmak için başlatılan bir çalışma olduğunu aktardı.

Mutlu, TASC'ın New York'un Rochester bölgesinde ve ABD'nin Massachusetts eyaletinde organize olmayı planladığını dile getirdi.

TASC Yönetim Kurulu Üyesi Nevin Bakır, TASC'ın kuruluş amaçları arasında Türkiye'nin ABD'de tanıtımı ve ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesinin bulunduğunu ifade etti.

Sıradaki Haber