17 °c

Milli Savunma Komisyonu 4 uluslararası anlaşma benimsedi

TBMM (AA) - TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda 4 uluslararası anlaşma benimsendi.Komisyon, AK Parti Düzce Milletvekili Faruk Özlü başkanlığında toplanarak 4 uluslararası anlaşmayı tali komisyon olarak ele aldı.Toplantıda, Gabon, Somali ve Romanya ile Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması; Ruanda ile Askeri Alanlarda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Çerçeve Anlaşmasının...

Politika Haberi
Milli Savunma Komisyonu 4 uluslararası anlaşma benimsedi
Milli Savunma Komisyonu 4 uluslararası anlaşma benimsedi

TBMM (AA) - TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda 4 uluslararası anlaşma benimsendi.

Komisyon, AK Parti Düzce Milletvekili Faruk Özlü başkanlığında toplanarak 4 uluslararası anlaşmayı tali komisyon olarak ele aldı.

Toplantıda, Gabon, Somali ve Romanya ile Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması; Ruanda ile Askeri Alanlarda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Çerçeve Anlaşmasının Uygun Bulunmasına Dair Kanun tasarılarına ilişkin Dışişleri Komisyonuna olumlu görüş bildirilmesine karar verildi. 

Tasarılarla ilgili Milli Savunma Bakanlığı Kanunlar ve Kararlar Dairesi Başkanı Hakim Albay Murat Yaman komisyona bilgi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, Türkiye'nin zor bir coğrafyada bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin bu ülkelerden savunma sanayi anlamında alacak bir şeyi bulunmadığını kaydetti. Çiçek, "TSK'nın dikkatini ve kaynaklarını geniş bir coğrafyaya dağıtması, çevresindeki ülkelerle ilişkisini olumsuz yönde etkilemez mi" diye sordu.

Albay Yaman, savunma sanayi işbirliği anlaşmalarının daha önce 65 ülkeyle gerçekleştirildiğini belirterek, bu yeni anlaşmaların, daha önceden diğer ülkelerle yapılan anlaşmalar çerçevesinde ilişkileri etkilemeyeceğini değerlendirdiklerini kaydetti.

Komisyon Başkanı Faruk Özlü, Türkiye'den batıya doğru gidildiğinde ülkelerin savunma sanayi harcamalarının azalma eğiliminde, doğuya gidildiğinde ise artma eğiliminde olduğunu belirtti.

Dünya toplamında savunma sanayi harcamalarında yine bir azalma eğiliminin olduğunu dile getiren Özlü, şunları kaydetti:

"Gelişmiş devletler savunma sanayi harcamalarını kıstıkları zaman o ülkedeki şirketlerin pazarı da daralıyor. Bu büyük şirketler kendi ülkeleri dışındaki pazarlara yöneliyor. Bu pazarlardaki ülkeler de ürünleri kendisi yapmak istiyor. Dolayısıyla dünya savunma sanayi pazarında ciddi bir rekabet var. Bunun için Afrika ülkeleri savunma sanayi ürünlerini pazarlamak için en uygun ülkeler. Batıya mal satmamız zor ama bu ülkelere mal satmamız kolay."

Sıradaki Haber