17 °c

TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Petek:

TBMM (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan, Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, "Bu örgütün, antidemokratik yöntemler de dahil, neticeye ulaşmak için her türlü gayrimeşru, gayriahlaki metotları kullanmak suretiyle iktidarı elde etmek, meşru hükümeti yıkmak amacıyla çalıştığı...

Politika Haberi
TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Petek:
TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Petek:

TBMM (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan, Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, "Bu örgütün, antidemokratik yöntemler de dahil, neticeye ulaşmak için her türlü gayrimeşru, gayriahlaki metotları kullanmak suretiyle iktidarı elde etmek, meşru hükümeti yıkmak amacıyla çalıştığı, bütün devlet kayıtlarımız, tespitlerimiz, bilgilerimizle kesinleşmiş oldu." dedi.

Petek, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Başkanı Saber H. Chowdhury'i kabul etti.

Kabulde konuşan Petek, Türkiye'nin demokratik hukuk devleti olarak evrensel standartlarda demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla işlediği bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye'deki özgürlüklerden yararlanarak, başlangıçta bir sivil toplum örgütü gibi legal yapılanma içinde görünen, 1980'li yıllardan itibaren örgütlenen Fetullahçı Terör Örgütü, askeriye, yargı, emniyet başta olmak üzere kamu kurumlarına hücresel eğitim, gizli çalışma metotlarını kullanmak suretiyle uzun yıllardan beri sızmış." diye konuştu.

FETÖ'nün özellikle 7 Şubat 2012 tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı gizli emellerini açığa vuran çalışmaları, medya faaliyetleri ve sosyal medya üzerinden çalışmalarıyla kendini göstermeye başladığını anlatan Petek, "2013 yılı Gezi olayları olarak bilinen kalkışmada, tahrikler, daha sonra 17-25 Aralık 2013 olarak andığımız ve yargıyı kullanmak suretiyle hükümete karşı darbe girişiminde bulunmalarıyla tamamen deşifre oldular." ifadesini kullandı.

- "Asker elbisesi giymiş hainler"

"Bu örgütün, antidemokratik yöntemler de dahil, neticeye ulaşmak için her türlü gayrimeşru, gayriahlaki metotları kullanmak suretiyle iktidarı elde etmek, meşru hükümeti yıkmak amacıyla çalıştığı, bütün devlet kayıtlarımız, tespitlerimiz, bilgilerimizle kesinleşmiş oldu." diyen Petek, sözlerine şöyle devam etti:

" FETÖ'nün lideri şu anda Pensilvanya'da kendine sağlanan imkanlar içinde yaşamaktadır. Oradan verdiği doğrudan veya şifreli talimatlarla Türkiye'deki örgütünü, dünyada da çok sayıda ülkede mevcut olan örgütünü idare etmektedir. Bu örgüte bağlı, silahlı kuvvetler içinde asker elbisesi giymiş kendi ülkesine ihanet eden hainler, 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde bulundular. Kendilerine emanet edilen uçak, helikopter ve silahlarla demokrasinin kalbi niteliğindeki Türkiye Büyük Millet Meclis'ini bombaladılar. Demokrasimize ve hukuk devletine sahip çıkmak için mücadele eden emniyet güçlerimizin ve sivil halkın üzerine ağır silahlarla ateş ederek, 241 vatandaşımızı şehit ettiler."

Darbe gecesi ve sonrasında yaşananları anımsatan Petek, Meclis'te FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verildiğini ve komisyonun çalışmalarına başladığını kaydetti.

Petek, "15 Temmuz darbe girişimi, ABD için 11 Eylül saldırısı neyse, bizim açımızdan da benzer bir terör saldırısıdır. Bugün bunu araştırıyoruz. Sonucunda alınacak demokratik sistem içindeki tedbirleri Türkiye ve dünya kamuoyuyla paylaşacağız." dedi.

PAB Başkanı Saber H. Chowdhury ise 15 Temmuz darbe girişiminden sonra PAB'ın bu tür girişimleri en açık ve net şekilde kınayan ilk uluslararası örgütlerden biri olduğunu, demokrasilerde şiddete yer bulunmadığını ve insanların kendi tercihleri ile seçimleri doğrultusunda alınan kararların demokrasilerde geçerli kabul edildiğine inandıklarını bildirdi.

Chowdhury, Meclis'te temsil edilen bütün siyasi partilerin tam bir birlik halinde hareket etmesinden çok etkilendiklerini ifade etti.

Chowdhury'ye komisyon hakkında bilgi veren Petek, çalışmaların basına açık ve şeffaf şekilde yürütüldüğünü belirterek, "Tartıştığımız konu ülkemizin yaşadığı bir gerçek. Bunu tartışırken, görüş ve düşünceler alınırken, şeffaf bir çalışma yapıyoruz. Çünkü biz, bir soruşturma komisyonu değiliz, adli işlem yapmıyoruz. Biz, konuyu araştırıyoruz. O bakımdan bu çalışmalarımız hem demokratik hem şeffaf bir biçimde sürecek." değerlendirmesinde bulundu.

Petek, komisyon toplantısına katılmak üzere, ayrılmasının ardından görüşmeye araştırma komisyonu Başkanvekili AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Sözcüsü AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır ve Parlamentolar Arası Birlik Grubu Türk Grubu Başkanı AK Parti Tokat Milletvekili Coşkun Çakır, devam etti.


Sıradaki Haber