TBMM (AA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) dört partinin katılımıyla kurulan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, "Fetullah Gülen'in, pasaport almasından kimliğine kadar sahtelik ve sahteciliklerle dolu. Bu bilgiler tamamen şu anda kayıtlarda olan bilgiler, bunların doğruluğu soruşturma konusu hususlar." dedi.
TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek başkanlığında toplandı.
Reşat Petek, toplantı öncesinde yaptığı konuşmada, darbe girişimine ilişkin bilgi talebinde bulundukları kurumlardan gelen yanıtları üyelerle paylaştı.
Petek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Türk Hava Yolları'ndan (THY) gelen cevaplar olduğunu belirterek, THY'den, FETÖ ele başı Fetullah Gülen'in 21 Mart 1999 tarihinde ABD'ye giderken kullandığı tarifeli uçağın yolcu listesine ulaşılamadığı bilgisinin geldiğini aktardı.
İçişleri Bakanlığına da Fetullah Gülen'in korunması ve verilen yeşil pasaport konusuna ilişkin sorular sorulduğunu vurgulayan Petek, Bakanlık'tan gelen yazıyı komisyon üyelerine iletti.
Petek, FETÖ ele başı Gülen'in 20 Mart 1981 tarihinde Çanakkale merkez vaizliğinden 6'ncı derece kadrodan, 5'nci derecenin 7'nci kademesinden emekli olduğu bilgisinin geldiğini ve Diyanet İşleri Başkanlığının Emniyet Genel Müdürlüğüne 7 Kasım 1990 tarihinde "Emsalleri 3'ncü derecenin 1'nci kademesinden maaş almaktadır." yazısının yer almasıyla, yeşil pasaportun Gülen'e verildiğini anlattı.
Reşat Petek, "Gülen'e resmi olarak hak etmediği halde kendisine yeşil pasaport verileceği bilgisi ilgili kurumlara gitmiş ve yeşil pasaport verilmiş." dedi.
Gülen'in yeşil pasaportunun 1990 ve 2011 tarihlerinde 3 kez uzatıldığını, 2 Haziran 2011 tarihinde New York Başkonsolosluğundan verilen pasaportun şahsın imzası bulunmadığından iptal edilerek, 2 Haziran 2011 tarihinden geçerli yeni bir hususi pasaportun Gülen'e verildiğini kaydeden Petek, şöyle devam etti:
"3 Mart 2014'te basın yayın organlarında bu pasaportun yasa dışı yollardan alındığına dair haberler çıkıyor. 26 Mart 2014'te polis başmüfettişince hususi pasaport almasının yasal dayanağı olan 7 Kasım 1990 tarihli yazının gerçeğe aykırı olduğu, Diyanet İşleri Başkanlığının yazısında açıkça ifade edildiğinden hususi pasaport almasına ilişkin idari işlemin baştan itibaren yok olduğu, pasaportun iptal edilmesi gerektiği konusu ortaya çıkartılıyor. Erzurum Valiliği ve Dışişleri Bakanlığının talebi üzerine pasaport sistem üzerinden iptal ediliyor, kendisi ABD'de olduğu için fiziken pasaportu almak mümkün olmuyor.
Pasaportun işlemi üzerine Fetullah Gülen'in vekili tarafından Erzurum 2. İdare Mahkemesine açılan davada, idare mahkemesi Gülen'i haklı buluyor ve idari işlemin iptaline karar veriyor. Daha sonra Valilik temyiz ediyor, Danıştay idare mahkemesinin kararını bozuyor. Pasaportun iptalinin haklı olduğu Danıştay 10'ncu Dairesinin kararıyla ortaya çıkıyor. 26 Ocak 2015 itibarıyla da Dışişleri Bakanlığınca pasaportun iptal edildiği bilgisi ABD Dışişleri Bakanlığına sözlü olarak iletiliyor."
Komisyon Başkanı Petek, "1981'de emekli oldum" diyerek, yeşil pasaport alabilmek için başvuran Fetullah Gülen'in, daha sonra Emekli Sandığından değil, 1 Şubat 1990 tarihinde SSK'dan emekli olduğu bilgisinin kayıtlarda yer aldığını bildirdi.
Gülen'in şu anda SGK emeklisi olduğunu ve bu şartlardaki bir kişinin yeşil pasaport almasının mümkün görülmediğini vurgulayan Petek, "Buna rağmen işine geldiğinde hemen bir sahte evrak düzenlenip, 5'nci derecenin 7'nci kademesinden emekli diye bir belge sunuluyor, buna dayanarak emeklilik alıyor ama Diyanet İşleri Başkanlığından izinli olarak veya istifayla ayrıldığı, bir başka şirkette 10 yıl kadar SSK'lı çalıştığı ve 1 Şubat 1990'da SSK'dan emekli olduğu ortaya çıkıyor." diye konuştu.
Petek, "Fetullah Gülen'in, pasaport almasından kimliğine kadar sahtelik ve sahteciliklerle dolu. Bu bilgiler tamamen şu anda kayıtlarda olan bilgiler, bunların doğruluğu soruşturma konusu hususlar. " ifadesini kullandı.
FETÖ ele başı Fetullah Gülen'in 1996 yılında "İBDA-C'nin hedefinde olduğu" beyanı üzerine İçişleri Bakanlığından resmi koruma talebinde bulunduğunu, 1997'de koruma sayısının artırılmasını istediğini ve koruma sayısının 3'e çıkarıldığını anlatan Petek, 1999 yılında da koruma sayısının tekrar bire indirildiğini, ABD'ye de koruma polisi Ahmet Akgün ile gittiğini, koruma polisinin 2 ay ABD'de kaldıktan sonra Türkiye'ye döndüğünü kaydetti.
Reşat Petek, Gülen hakkındaki koruma kararının da 2000 yılında İstanbul İl Koruma Komisyonu kararıyla kaldırıldığını belirtti.
Komisyon üyesi MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Komisyon'da dinlenip dinlenmeyeceğinin açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti.
MHP'li Erdoğan, Yurtta Sulh Konseyi ve darbe girişiminin siyasi bağlantılarının ortaya çıkarılması için darbeci generaller Mehmet Partigöç ve Mehmet Dişli'nin de muhakkak dinlenmesi gerektiğini vurgulayarak, komisyonun çalışma süresinin verimli kullanılması açısından bu taleplerin bir an önce yerine getirilmesini istedi.
AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan da darbeci generaller Mehmet Partigöç ve Mehmet Dişli hakkında adli soruşturmanın devam ettiğine dikkati çekerek, yargıya müdahale anlamı taşıyacağından bu kişilerin dinlenmemesi gerektiğini savundu.
Birkan, bu kişilerin ifadelerinin ve haklarındaki iddianamelerin istenmesinin yeterli olacağını belirtti.