17 °c

TBMM Genel Kurulu

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin Kahramanmaraş'ta 27 bin kişilik AFAD kampının kurulmasıyla ilgili araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisi reddedildi.Önerinin görüşmelerinde söz alan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, kampın 20'ye yakın Alevi ve Kürt köyünün bulunduğu bölgede kurulacağını belirterek, kampla bölgenin demografik yapısının...

Politika Haberi
TBMM Genel Kurulu
TBMM Genel Kurulu

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin Kahramanmaraş'ta 27 bin kişilik AFAD kampının kurulmasıyla ilgili araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisi reddedildi.

Önerinin görüşmelerinde söz alan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, kampın 20'ye yakın Alevi ve Kürt köyünün bulunduğu bölgede kurulacağını belirterek, kampla bölgenin demografik yapısının değiştirilmesinin amaçlandığını öne sürdü.

AFAD kamplarının DAEŞ ve El Nusra gibi terör örgütleriyle anıldığını iddia eden Doğan, bölge halkının da kampa karşı olduğunu, kampın inşaasının bölge halkından gizli, hızla devam ettiğini savundu.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Uğur Dilipak da HDP'li Doğan'ın kampın yerini dahi bilmediğini iddia ederek, "İzmir'den gelip Kahramanmaraş'ı bilmediğiniz belli. Arazi iddia edildiği gibi verimli bir yer değil, hayvanların otlatılamayacağı kadar verimsiz bir mera." dedi.

Türkiye-AB mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde 1 milyon Suriyeli'nin Türkiye'ye geleceği iddialarının da gerçek dışı olduğunu belirten Dilipak, kabul edilen sığınmacı kadar da Avrupa'ya Suriyeli gönderileceğini söyledi.

Dilipak, HDP'nin Kahramanmaraş'ta Alevi vatandaşlara korku salarak oy devşirme çabası içinde olduğunu savundu. Dilipak, Suriyelilerin Türkiye vatandaşının haklarına sahip olduğu gibi bir algı çalışması yapıldığını, Suriyelilerin oy kullanma, yönetime katılma gibi hakları olmadığını, sadece mülteci haklarına sahip olduklarını anlattı.

Sataşma nedeniyle tekrar kürsüye gelen Müslüm Doğan, Türkiye'deki tüm sorunlara duyarlı olmak zorunda olduklarını belirterek, alanın coğrafi koordinatlarına kadar bölgeyi bildiğini söyledi.

Doğan, "Bu ülkede birisi çıkıp diyor ki 'taş üstüne taş koymayın, baş üstüne baş koymayın.' Siz bu ülkede ne zaman taş üstüne taş koydunuz. Barışın, gerçek çoğulcu demokrasinin gelmesi için uğraşıyoruz. Alevilerin sorunlarını çözdünüz mü? AİHM kararlarını yerine getirdiniz mi? Bu ülkede yaşayan herkesi eşit olarak göreceksiniz." dedi.

MHP Grup Başkanvekili Engin Akçay da sataşmadan dolayı söz alarak, Doğan'ın ifade ettiği "taş üstünde taş koymayın, baş üstünde baş koymayın" ifadesinin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin terörle mücadele konusunda söylediğini belirterek, sözlerinin çarpıtılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de "AKP kendisine önerilen taş üstüne taş koymama, baş üstüne baş koymama meselesini layıkıyla yerine getiriyor" diyerek, Sur, Cizre ve Silopi'de vatandaşların evlerinin yıkıldığını, yüz binlerce insanın evsiz bırakıldığını öne sürdü.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, Kahramanmaraş'ın geçmişte Alevi katliamlarıyla anılan bir kent olduğunu öne sürerek, bölgedeki Alevi vatandaşların kamptan dolayı tedirginlik yaşadığını söyledi. Gökdağ, "Bölge halkı Alevisiyle Sunnisiyle kampa karşı. Neden? Çünkü huzursuzluk çıkacak. Oradaki insanlar göçmenlere karşı değil, kampın kurulacağı yere karşı." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu ise kampın seçim bölgesine yapılmasının gerekliliğini anlattı. Reyhanlıoğlu, konuşmasının sonunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na yönelik sözlerini kınadığını belirtti.

- AK Parti ve HDP milletvekilleri arasında gerginlik

Öte yandan HDP Grup önerisine geçilmeden önce Grup Başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 6 Nisan'ın Öldürülen Gazeteciler Günü olduğunu hatırlatarak, hayatlarını kaybeden gazetecilere andı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de katledilen gazetecilerin faillerinin korunduğunu ve cinayetlerinin arka planlarının açığa çıkarılmadığını ileri sürdü. Baluken mesleklerini icra ederken kötü muameleye maruz kalan tüm gazetecilerle dayanışma içinde olduklarını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de hayatını kaybeden tüm gazetecileri anarak, bu meslek mensuplarının dünyayı bilgilendirme ve aydınlatma görevinin önüne engel konulmaması gerektiğini belirtti. Gök, öldürülen gazetecilerin faillerinin bulunmasının demokrasinin güçlenmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise öldürülen tüm gazetecilere Allah'tan rahmet diledi. Bostancı, basın özgürlüğünün ve basının demokratik toplumu temsil edecek bir olgunluk ve yetenekte teşekkülünün önemine işaret etti.

Devletin terörle mücadelesine de değinen Bostancı, Türkiye'nin kararlılıkla yürüttüğü bu mücadeleden galibiyetle çıkacağını kaydetti.

Baluken de tekrar söz alarak hükümetin terörle mücadelede izlediği yöntemleri eleştirdi.

Bostancı ve Baluken'in konuşmalarının ardından Başkanlığa sunuşların okunmasına geçildi. Sunuşların okunmasının ardından yapılan oylamada, HDP'nin araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisi reddedildi.

Bu sırada, kendisine yönelik tepkiler üzerine Baluken, AK Parti sıralarına doğru yürüdü. Bazı milletvekillerinin birbirlerinin üzerine yürümesi ve gerginliğin artması nedeniyle Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi birleşime ara verdi.

Sıradaki Haber