TBMM (AA) - MHP'nin grup önerisi oylamasında toplantı yeter sayısının sağlanamaması üzerine TBMM Genel Kurulu kapandı.
MHP'nin, Soma maden faciasıyla ilgili kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporun, bugün ele alınmasına ilişkin grup önerisinin görüşmelerinden sonra CHP, toplantı yeter sayısı istedi.
Buldan, yapılan iki yoklamada da yeter sayının bulunamadığını söylemesi üzerine AK Parti'li milletvekilleri itiraz etti. Çok sayıda milletvekili Başkanlık Divanı kürsüsünün önüne gelerek, itirazlarını sürdürdü.
AK Parti Grup Başkanvekili Turan'ın kürsüye vurması üzerine, Buldan, "Sayın Turan, böyle bir usul yok. Ben işlemi yapıyorum." diyerek, birleşimi 17 Mayıs Salı günü gensoru önergesinin görüşmeleri için saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.
Turan, basın locasına dönerek, yeterli sayılarının olduğunu, TBMM Başkanvekili Buldan'ın, usule aykırı şekilde Meclis'i kapattığını söyledi.
Meclis'in kapanması nedeniyle HDP'nin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına dair görüşmeler ile AK Parti'nin, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinin 16 Mayıs'ta olmasına ilişkin grup önerisi de ele alınamadı.
- MHP'nin grup önerisinin görüşmeleri
MHP'nin grup önerisinin görüşmelerinde öneri lehinde söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Soma'da meydan gelen maden kazasının ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporun 2015 yılında çalışmalara verilen seçim arası nedeniyle Genel Kurul'da görüşülmediğini ve kadük olduğunu belirtti.
Soma'daki faciada 301 kişinin hayatını kaybettiğini, yaşamını yitirenlerle birlikte çok sayıda ailenin de dünyasının karardığını ifade eden Akçay, "Aradan geçen iki yıla rağmen yaralar henüz kabuk bağlamamıştır. Soma'da meydana gelen facia, ülkemizdeki madenciliğe, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusuna adeta bir balyoz gibi indirmiştir." dedi.
Akçay, olayın sorumlularının mutlaka hesap vermesi gerektiğini vurgulayarak, Meclis Araştırma Komisyonu raporunun da bugünkü birleşimde görüşülebilmesi için destek istedi.
HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü da maden kazalarının arkasındaki sebeplerin ortaya çıkarılması ve buna yönelik önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
Kazaya ve benzer olaylara rağmen iş güvenliği konusunda önleyici tedbirlerin hala uygulanmadığını savunan Kürkcü, "Soma katliamının ikinci yılında, bıraktığımız yerdeyiz. Bir adım ileri gittiğimiz söylenemez. Bunun nedenlerine baktığımızda; hükümet ile sermaye arasındaki uğursuz ittifakın bütün önlemleri uygulanamaz kılmasıdır" ifadelerini kullandı.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş da iş kazalarının yüzde 98'inin önlenebilir olduğunun altını çizerek, AK Parti'nin 14 yıllık iktidarı döneminde iş kazalarının arttığını, cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştığını ileri sürdü.
Konuşmasında iş kazalarına ilişkin rakamlar veren Demirtaş, "İş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsüyüz. Bu utanç verici tablo, Türkiye'ye yakışmıyor." diye konuştu.
Soma faciasının mağduru ailelere hala tazminatlarının tamamının ödenmediğine dikkati çeken Demirtaş, konuşmasında özelleştirme uygulamaları ve taşeron sistemini de eleştirdi.
AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ ise bir ülkenin kalkınmasında enerji kaynaklarının doğru kullanımının önemine işaret etti. Türkiye'nin ciddi şekilde madenlerini işlediğini, rüzgar enerjisinden nükleer enerjiye kadar her alanda doğru politikalar ürettiğini anlatan Özdağ, bu politikaların çevre duyarlılığı, iş sağlığı ve güvenliği doğrultusunda hazırlandığını anlattı. Türkiye'nin enerji üretiminde ileri ülkelerin teknolojilerini kullandığının altını çizen Özdağ, muhalefetin buna rağmen her şeye karşı çıktığını söyledi.
AK Parti iktidarının iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli tüm yasal düzenlemeleri yaptığını dile getiren Özdağ, Soma kazası sonrasında mağdur olanlara yönelik hayata geçirilen uygulama ve destekleri de anlattı.