17 °c

TOBB 9. Ticaret ve Sanayi Şurası

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye ile 350 kilometre hududu olan ve 30-35 senedir ülkemizin başını ağrıtan PKK terör örgütünün barındığı Irak'ta, Irak merkezi yönetimi bugüne kadar hiçbir tedbir almazken ve 63 değişik ülkeden burada terörle DEAŞ'la mücadele adı altında askeri unsurlar bulunurken, bütün bunları bir kenara bırakıp, Türkiye'nin oradaki varlığına...

Politika Haberi
TOBB 9. Ticaret ve Sanayi Şurası
TOBB 9. Ticaret ve Sanayi Şurası

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye ile 350 kilometre hududu olan ve 30-35 senedir ülkemizin başını ağrıtan PKK terör örgütünün barındığı Irak'ta, Irak merkezi yönetimi bugüne kadar hiçbir tedbir almazken ve 63 değişik ülkeden burada terörle DEAŞ'la mücadele adı altında askeri unsurlar bulunurken, bütün bunları bir kenara bırakıp, Türkiye'nin oradaki varlığına takılması abesle iştigaldir." dedi.

Başbakan Yıldırım, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) düzenlenen TOBB 9. Ticaret ve Sanayi Şurası'na katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Fırat Kalkanı Harekatı hakkında bilgi veren Yıldırım, amacın "Türkiye'nin hudutlarının güvenliğini sağlamak ve bölgede yaşayan vatandaşların can ve mal emniyetini teminat altına almak" olduğunu açıkladı. Yıldırım, operasyon kapsamında bugüne kadar yaklaşık bin kilometrekarelik bir alanın terör unsurlarından tamamen temizlendiğini ve buraya asli unsur olan Suriyeli mültecilerin dönerek yerleşmeye başladığını söyledi.

Harekat öncesi Cerablus'ta 200 sivilin yaşadığını, şimdi ise Türkiye'den buraya giden Suriyeli sığınmacılarla sayının 2 bin - 2 bin 500'e ulaştığının altını çizen Yıldırım, "Biz aslında Suriye'nin normale dönmesi için işin bir yerinden başlamış bulunuyoruz. Diğer ülkelerin de aynı şekilde biran önce terör gruplarını ortadan kaldırarak, Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak şekilde, bütün etnik yapıların birlikte yaşayacağı ve herkesin temsil edileceği bir yönetime ulaşması için gerekli sorumluluğu yerine getirmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Bu konuda, Rusya, ABD ve İran'la aktif temasların sürdüğünü aktaran Yıldırım, "İnşallah burada da her türlü olumsuzluğa rağmen bir mesafe katederiz diye düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

- Musul operasyonu

Son günlerde Musul'un DAEŞ'ten temizlenmesi konusunun gündemde olduğuna dikkati çeken Yıldırım, özellikle ABD'nin böyle bir faaliyet içinde olduğunu söyledi.

ABD'nin, bu ay içerisinde böyle bir operasyonu Irak merkezi hükümeti ve bölgedeki aşiretlerden oluşan milis gücüyle yapma amacında olduğunu dile getiren Başbakan Yıldırım, bu konuda Türkiye'nin hassasiyetinin ise malum olduğunu vurguladı.

Musul'da 2 milyon insan yaşadığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu DEAŞ bir günde işgal etti. Bu insanlar evlerinden, yerlerinden, yurtlarından oldu. Tabii ki DEAŞ'ın temizlenmesi lazım, buna hiç şüphe yok. Zaten bizim Başika'da bulunan askeri birliğimiz, uzun zamandan beri oradaki DEAŞ unsurlarının temizlenmesi için bir yandan mücadele ediyor bir yandan da o bölgenin gerçek sahiplerinin eğitilmesi için bir faaliyet gösteriyor. Bütün bunlar yapılırken, bu operasyonun yaklaştığı bugünlerde Irak hükümetinden anlaşılmaz bir tepki geldiğini görüyoruz. Irak'ta 63 ülkeden askeri unsur var. 63 değişik ülkeden."

- "Yeni Zelanda nere Irak nere?"

"Yeni Zelanda nere Irak nere?" sorusunu soran Başbakan Yıldırım, "Türkiye ile 350 kilometre hududu olan ve 30-35 senedir ülkemizin başını ağrıtan PKK terör örgütünün barındığı Irak'ta, Irak merkezi yönetimi bugüne kadar hiçbir tedbir almazken ve 63 değişik ülkeden burada terörle, DEAŞ'la mücadele adı altında askeri unsurlar bulunurken, bütün bunları bir kenara bırakıp, Türkiye'nin oradaki varlığına takılması abesle iştigaldir. Bunun hiçbir şekilde iyi niyetle izahı yoktur." açıklamasında bulundu.

"Irak hükümeti, Bağdat ne söylerse söylesin, bölgedeki DEAŞ'la mücadele için, bölgedeki demografik yapının zorla değiştirilmemesi için Türk varlığı orada kalmaya devam edecek." diyen Yıldırım, amacın daha fazla insanlık dramı yaşanmaması, daha fazla kan akmaması ve bölgedeki oldu-bittilerin önüne geçilmesi olduğunu söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, "İrapta mahalli olmayan birçok ülke orada dolaşırken, tarihi derinliği ile bölgede her zaman olmuş Türkiye hakkında böyle ileri geri laflar etmek, Irak hükümetinin haddi değildir." diye konuştu.

- Yurt içindeki terörle mücadele

Tüm bunların yanı sıra yurt içinde de terör unsurlarıyla amansız bir mücadele yürüttüklerinin altını çizen Yıldırım, temmuz ayından itibaren terörle mücadelede yeni bir safhaya geçtiklerini belirtti. Bölücü terör örgütünün bölgede yaptıklarından daha çok insanın, aynı zamanda şehirlerin zarar gördüğünü aktaran Yıldırım, terörün temizlenmesinin ardından yeniden ve muazzam bir imar çalışmasına başladıklarını anlattı.

Konut, alt yapı ve yol çalışmalarının hızla başladığını ve yaraların sarıldığını ifade eden Yıldırım, hayatın normale döndüğünü, esnafın borçlarının da yeniden yapılandırıldığını aktardı.

- 15 bin konut yapılacak

Bölgede bir yıl içerisinde en az 15 bin konut yapılacağını bildiren Başbakan Yıldırım, gelecek 4 yılda yapılacak konut sayısının ise 67 bini bulacağını açıkladı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu cazibe merkezlerindeki kamunun ve devletin yapacağı yatırımların tutarının 140 milyar lirayı bulduğuna işaret eden Yıldırım, AK Parti olarak 14 yıl içinde bölgede çok büyük hamleler yaptıklarını da anımsattı.

Bugün cazibe merkezi yapmayı hedefledikleri 23 ilin 2002'deki kişi başına milli gelirinin 750-800 dolar civarında olduğunu vurgulayan Yıldırım, 2016 başında ise bu illerin ortalamasının 5 bin 500 doları bulduğunu söyledi.

Başbakan Yıldırım, "Türkiye'nin 3 bin 200 dolardan 9-10 bin dolarlara yaklaşık 3 kat büyümesi ile kıyaslandığında burada 8-9 kat oranında bir büyüme görüyoruz." dedi.

Refahtaki farklılığı ortadan kaldırmak için aslında bölgede 14 yıldır pozitif ayrımcılık yaptıklarını dile getiren Binali Yıldırım, tüm bunları ise terörle mücadeleyi sürdürürken gerçekleştirdiklerini kaydetti.

(Sürecek)



Sıradaki Haber