17 °c

'Demokrasi değil monarşi lazım'

Din konulu çıkışlarıyla sık sık gündem olan İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör'den yine olay yaratacak bir açıklama geldi.

Güncel Haberi
Demokrasi değil monarşi lazım
'Demokrasi değil monarşi lazım'

İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör yine çok fazla tartışılacak açıklamalarda bulundu. 

Demokrasiye sempatim yok diyerek monarşiyi savunan Şengör, "Sen yüksek mahkemenin atamasını politikacıya yaptırırsan, o yüksek mahkeme istediğin kadar bağımsız değildir. Monarşi bağımsızdır, tamamen bağımsızdır" ifadelerini kullandı. 

Şengör, monarşiyi şu sözlerle savundu:

Celal Şengör'e göre ideal yönetim nedir?

Aristo bunun cevabını vermiş. İdeal yönetim monarşidir. Yani bir kişi veya grup olacak. 

Ama o azınlığın çoğunluğa hükmetmesi…

"Hayır. Mesela İngiltere'de halkın temsil ettiği Avam Kamarası var. Bir de Lordlar Kamarası var. Bu lordların pek çoğu ırsi, seçilmiyorlar; büyükbabaları da lord olduğu için orada oturuyorlar. Avam Kamarası bir şeyi kabul edince kanun olmuyor, önce Lordlar'dan geçiyor. Denge denetlemeyi yapacak değişik kurumlar lazım. Sen yüksek mahkemenin atamasını politikacıya yaptırırsan, o yüksek mahkeme istediğin kadar bağımsız değildir. Monarşi bağımsızdır, tamamen bağımsızdır."


"Oluyor. Hiçbir kötü yönetim ilâ yevmil kıyame kalamaz. Halk bu kadar aptal değil. Alman üniversiteleri neden iyi? Almanya parçalı, 1870'e kadar yamalı bohça; Württemberg var, Vestfalya var, Bavyera var. Her birinin başında ya bir dük ya bir prens var. Bunların her biri, "En iyi üniversite bende olsun" diyor. Göttingen, Heidelberg nasıl ortaya çıktı; Humboldt, Berlin'deki üniversiteyi nasıl kurdu; hepsi en iyi üniversiteyi istediler. Monarşi yüksek kültür getirir."

Sıradaki Haber